02 Januari 2016

Stilstaan, delen, vieren: het achtste eeuwfeest

Ga naar overzicht

Deel op:

n 2016 vieren we het 800-jarig bestaan van de Orde van de Predikers. Dat gebeurt in alle kloosters en centra in Nederland, en ook met een campagne om met mensen ver buiten onze kringen stil te staan bij wat ons draagt, te delen wat ons beweegt en te vieren dat we bestaan.

Logo van de campagne.

De Orde van de Predikers begon niet in de kerk, maar in de kroeg. In een Zuid-Franse herberg, begin dertiende eeuw, akkerde Dominicus een nacht lang door met de waard, die kathaarse sympathieën had.

Volgens dit geboorteverhaal van de Orde zag de waard bij het ochtendgloren het licht van het ware geloof. Maar ook Dominicus moet iets van het lange gesprek geleerd hebben, want daarna stichtte hij een nieuwe beweging van bedelende, rondreizende en studerende predikers.

&Wie is de waard van vandaag?’, vroeg een van de oudste broeders tijdens het laatste kapittel van de Nederlandse dominicanen. Oftewel: met wie willen we in gesprek over wat ons bezielt?

In samenspraak met jonge &zinzoekers’ van nu is een campagne gegroeid die vanaf nu te volgen is via www.800jaardominicanen.nl en op sociale media. Ondersteund door broeders, zusters en leken van de Orde creëren we ruimten voor ontmoeting in kroegen, op universiteiten, in kloosters en via een groot aantal media.

Dat doen we in een tijd waarin religieuze onderwerpen ofwel fundamentalistisch besproken worden (wij hebben de waarheid) ofwel relativistisch (ieder heeft zijn eigen waarheid). Dat maakt elk gesprek problematisch.

In de beste dominicaanse traditie echter hebben wij de waarheid niet, maar zijn we er van. We hebben voortdurend contemplatie, studie en uitwisseling nodig om haar te belichamen en zo het evangelie te verkondigen.

U kunt nu alvast grasduinen op de campagnesite. Ook deze website van Dominicaans Nederland zal u op de hoogte houden. Krijgt u trouwens onze nieuwsbrief al?

Als u vragen of opmerkingen heeft kunt u die hieronder schrijven, of op onze Facebookpagina. Als u niet publiekelijk wilt reageren kunt u ook een e-mail sturen via info@dominicanen.nl.

De promotoren van de broeders, de zusters en de leken en de mensen van het campagneteam hopen van harte dat velen van u meedoen aan ons samen stilstaan bij wat ons draagt, delen van wat ons beweegt en vieren dat we bestaan.

Een zalig nieuwjaar gewenst!

Klik op de afbeelding om de campagnesite te bezoeken.

Zie www.800jaardominicanen.nl

Het campagneteam bestaat uit Ummelen & Ummelen, Johnny WonderTake Two en Arjan Broers