07 Januari 2016

Franciscus: 'Ik vertrouw op jullie gebed'

Ga naar overzicht

Deel op:

Velen denken, voelen verschillend, zoeken en vinden God op verschillende manieren. Er is maar één zekerheid: we zijn allen kinderen van God.’ Dat zegt paus Franciscus in de video van de paus, waarmee hij ieder uitnodigt tot gebed en barmhartigheid.

Rinchen Kandro is boeddhistische lama en figureert in het filmpje van de paus.

'De video van de paus’ is een nieuw digitaal platform dat gisteren in het Vaticaan is gelanceerd. Dat gebeurde op Driekoningen, het feest van de epifanie: de &drie wijzen’ die het kindje Jezus bezoeken staan voor alle mensen buiten de eigen kring.

De eerste video is opmerkelijk, zoals zo veel in de communicatie van deze paus opmerkelijk is. De interreligieuze dialoog, het onderwerp van deze eerste video, wordt als een gesprek tussen gelijken voorgesteld.

De basis die de paus noemt is dat we van elkaar verschillen, maar allen kinderen van God zijn, die geloven in liefde. Over geloofsinhoud wordt niet gesproken, dat komt kennelijk pas daarna. Het is in lijn met wat Franciscus vaak doet: hij begint steeds bij de dimensie van het hart en de verbondenheid.

Opmerkelijk is ook dat de paus hetzelfde doet als na zijn verkiezing, toen hij de menigte op het St. Pietersplein vroeg voor hem te bidden, opdat hij hen kon zegenen. In dit filmpje (in het Spaans, de moedertaal van de paus) vraagt hij mensen te bidden voor de dialoog tussen mannen en vrouwen van verschillende religies, zodat er recht en vrede komt. Hij voegt eraan toe dat hij op dat gebed vertrouwt, waarmee hij uitdrukt dat het gebed van gewone mensen voor hem de basis is.

 

Paus Franciscus riep 2016 uit tot het Jaar van Barmhartigheid. Via het Wereldwijde Gebedsnetwerk van de Paus nodigt hij mensen uit de hele wereld, van alle religies en ook niet-gelovigen uit om samen te bidden voor de uitdagingen waarmee de mensheid wordt geconfronteerd.

In de video’s van de paus worden elke maand gebedsintenties voorgesteld. Elke intentie zoomt in op een uitdaging voor de mensheid.

Mensen die op Facebook zitten kunnen het project volgen via deze pagina. Mensen kunnen er ook in contact komen met anderen. Het project wil dertig miljoen mensen bereiken in tien talen, waaronder Chinees, Hebreeuws en ook Nederlands. Het project werd uitgewerkt door La Machi, een communicatiebureau voor goede doelen.

Zie ook: thepopevideo.org