07 December 2015

Wij allen zijn sluimerende Godskinderen

Ga naar overzicht

Deel op:

lijven vasthouden aan één godsbeeld is gevaarlijk.

Wij allen zijn sluimerende Godskinderen.

Sommigen van ons zeggen dat ze niet of niet meer in God geloven, maar ze zeggen dat op grond van een bepaald godsbeeld waartegen zij zich afzetten.

Anderen zijn verslaafd aan één bepaald godsbeeld, waardoor ieder ander mens, die een andere voorstelling van God heeft, een ongelovige is en eigenlijk moet worden gedood.

Daartussen in heb je een zeer grote groep van wat je kunt noemen de zwevende kiezers. Hun godsbeeld verandert op bepaalde tijden, of ze zwerven van het ene godsbeeld naar het andere, of ze zeggen dat ze met hun tijd meegroeien en hun godsbeeld steeds opnieuw aanpassen.

Ernst Marijnissen o.p.

Dat zwerven en steeds weer kiezen hoort bij ons leven en is daarom herkenbaar en vertrouwd. Het kan zelfs een uiting van oprecht geloven zijn. Het blijvend vasthouden aan één enkel godsbeeld is gevaarlijk. In een cyclus van opvallende verhalen waarschuwt de bijbel ons daarvoor: het loopt uit op de eredienst aan het gouden kalf.

*

Begin van de preek van Ernst Marijnissen o.p. in de kloosterkapel van Huissen op 29 november 2015. Klik hier voor de hele tekst.