22 December 2015

Nuances enig wapen tegen antireligieus geschreeuw

Ga naar overzicht

Deel op:

ieuwwij.nl krijgt steeds vaker hatelijke antireligieuze reacties op artikelen en video’s. Wat is dat? Elze Sietzema-Riemer maakte een interview met Taede Smedes, onderzoeker bij Dominicaans Studiecentrum DSTS.

Taede Smedes is godsdienstfilosoof en theoloog, en onderzoeker aan het DSTS.

Bedoelde reacties zijn agressieve, opruiende, hatelijke en vijandige uitingen ten opzichte van religie – in het bijzonder het christendom en de islam. Deze antireligieuze geluiden horen we ook op andere vlakken van de maatschappij steeds vaker. Het publieke debat lijkt gedomineerd te worden door atheïstische opiniemakers, die religie maar wat graag door het slijk halen – zonder gehinderd te worden door enige kennis van zaken. Waar komt dit vandaan? En moeten religieuze mensen zich zorgen maken?

Op zoek naar antwoorden spreek ik godsdienstfilosoof en theoloog Taede Smedes. Hij werkt momenteel bij het Dominicaans Studiecentrum voor Theologie en Samenleving (DSTS) waar hij zich bezighoudt met religieuze vormen van atheïsme. Maar hij heeft zich in de afgelopen jaren ook intensief beziggehouden met de interactie tussen wetenschap en religie. De verharding in de wetenschap/religie discussie ziet hij als één van de oorzaken voor de toename van antireligieuze sentimenten in onze maatschappij.

Klik hier om het artikel te lezen: &Voedingsbodem voor antireligieuze sentimenten is steeds vruchtbaarder geworden&.