15 December 2015

Het leven is een experiment

Ga naar overzicht

Deel op:

ans Boutellier schreef Het seculiere experiment, over 50 jaar vormgeving van de Nederlandse samenleving zonder religie. André Lascaris maakt kanttekeningen bij het godsbeeld en mensbeeld dat Boutellier hanteert.

het_seculiere_experiment&De God naar wie Boutellier verwijst is een soort politieagent of beter nog een rechter en bemiddelaar van conflicten. God moet zorgen dat er geen chaos ontstaat.

Ik zou zeggen: dit beeld van God kan beter verdwijnen. Het heeft wel een soort veiligheid beloofd en misschien wel gegeven. Maar van elk godsbeeld geldt dat het niet echt is, wanneer het een schakel in een keten is, of een stukje “oorzaak” of een middel tot een doel. We moeten dit godsbeeld kwijt, willen we ooit de ruimte krijgen waarin de ware God zich kan laten zien.

(…)

Het boek gaat er vanuit dat mensen autonoom en individueel zijn. Pas tegen het einde komt het woord 'wederkerigheid’ boven drijven als een belangrijke morele notie. Dat is wat laat, want wederkerigheid is met de mens gegeven.

We zijn geen zelfstandige individuen. We zijn knooppunten van ontelbare relaties. We hebben conflicten, niet omdat we van elkaar verschillen, maar omdat we zoveel gemeenschappelijks hebben.’

Lees hier de volledige tekst van het blog op www.meerdanikzelf.nl