21 December 2015

Een verschil maken

Ga naar overzicht

Deel op:

e vlucht van de Heilige Familie was waarschijnlijk net zo weinig romantisch als het lot van de vluchtelingen van vandaag.

Schermafbeelding 2015-12-18 om 10.04.26

Het is voor Bethanie? niets nieuws om vluchtelingen op te nemen en hen op hun onvrijwillige weg verder te helpen. Veel conventen hebben hier in de loop der jaren ervaringen gemaakt, veel zusters staan in contact met vluchtelingengezinnen en hebben met onconventionele middelen wegen gee?ffend.

Maar wat er op het ogenblik in Europa gebeurt is ongekend! Deze uitdaging heeft heel andere dimensies dan vroeger en de verschillende landen in Europa gaan er verschillend mee om.

In Nederland is het bijvoorbeeld nauwelijks mogelijk om onderdak aan te bieden omdat de regering alleen grote gebouwen met minimaal 50 plaatsen accepteert. In Duitsland daarentegen, wonen intussen gezinnen in enkele conventen, en ook de kinderdorpen worden steeds sterker geconfronteerd met de vraag, hoe men onbegeleide minderjarige vluchtelingen het beste ter zijde kan staan.

Daarbij helpt ons ons Dominicaans netwerk dat over de grenzen heen werkt: als er ergens een initiatief is, maar het geld ervoor ontbreekt, kan toch dank zij de Dominicaanse familie geholpen worden.

In vergelijking kunnen wij slechts weinig mensen helpen. Maar voor degenen, die bij ons zijn, kunnen we een verschil maken, hen laten zien dat ze welkom zijn en nieuwe levensmogelijkheden krijgen, zoals het Bethanie? betaamt – in al het leed en alle verwondingen van de vlucht nieuwe hoop.

*

Uit de nieuwe Blikwisseling, het periodiek van de dominicanessen van Bethanië. Klik hier voor het blad en hier voor de website van de congregatie.