23 December 2015

Een 'caleidoscopisch' beeld van Nederlandse zusters

Ga naar overzicht

Deel op:

p 6 en 7 december bezocht de algemeen coördinatrice van DSI (Dominican Sisters International), zr. Marie-Therese Clement o.p., enkele Nederlandse zustercongregaties. Ze constateert dat dominicanessen wereldwijd elkaar nodig hebben.

zr. Marie-Therese Clement met zr. Amata in Sittard.

DSI bestaat sinds 1995 en verenigt ruim 24.500 dominicanessen van 150 congregaties in 109 landen. Zr. Marie-Therese Clement werd in 2013 gekozen voor zes jaar. Ze bezocht begin december het generalaat van de dominicanessen van Bethanië in Thorn, de dominicanessen van Nashville in Sittard, de dominicanessen van Voorschoten en de Bethanië-communiteit in Delft.

Zr. Marie Therese is lid van de van oorsprong Franse congregatie van de dominicaanse missionarissen van Onze Vrouwe van Delivrande. Ze is geboren in Saint Lucia, een klein onafhankelijk eiland in het Caribisch gebied.

Het bezoek gaf haar de kans enkele congregaties en communiteiten te leren kennen en tevens te praten over de mooie en moeilijke zaken waarmee zij als wereldwijde coördinatrice te maken krijgt.

Volgens haar is het religieuze landschap wat vrouwen betreft in twee categorieën in te delen. In Europa, de VS, Australië en Nieuw-Zeeland is veel vergrijzing, veel ervaring maar tevens een gebrek aan zusters die bestuursfuncties kunnen bekleden. In Afrika, enkele landen in Azië (Vietnam, Korea, Indonesië) en in Latijns- en Zuid-Amerika daarentegen zijn er veel jonge mensen, is er weinig ervaring en een gebrek aan zusters die de jongeren kunnen opleiden.

Met zusters van Voorschoten onder het grote bord met namen van overleden zusters van de congregatie.

Haar conclusie is dat de zusters niet zonder elkaar kunnen. Tijdens de komende algemene vergadering van DSI, in april en mei 2016 met alle priorinnen, wil zij voorstellen doen om (veel) intensiever te gaan samenwerken.

Zr. Marie-Therese kon in Voorschoten het bestuur van de congregatie bedanken voor de steun aan DSI. Ze verontschuldigde zich dat ze zich niet meer dan een &caleidoscopisch’ beeld van de Nederlandse dominicanessen kon vormen.

Met de zusters van de communiteit van Bethanië in Delft.

Ze vertelde ook dat ze het idee heeft opgevat, om de kunstenaars onder de zusters uit te nodigen op de website van DSI hun werk te presenteren. De eerste is daarbij zr. Liduina Groenewegen uit Voorschoten, met haar schilderstukken.

Met dank aan zr. Marjolein Bruinen o.p.

Zie ook www.dsiop.org