11 November 2015

Vluchtverhalen uit Irak

Ga naar overzicht

Deel op:

erwijl het gesprek gaat over de duizenden Syriërs die Europa binnenkomen, zijn in Irak zo’n 1,7 miljoen (!) mensen op de vlucht geslagen voor Da’esh, de zogenaamde Islamitische Staat. Op de website Mashable staan portretten van vluchtelingen, onder wie een dominicanes.

De vluchtelingen hebben allerlei religieuze, etnische en economische achtergronden. De culturele werkelijkheid van Irak is nog steeds een van diversiteit, ondanks jaren van oorlog.

Zr Luma Irak

‘De keus was sterven of weggaan’, zegt dominicanes zr Luma. Ze verliet in augustus de stad Karakosh, de grootste christelijke stad van Irak. Ze is een van de ongeveer 50.000 christenen die gevlucht zijn voor de opmars van ISIS, dat door de mensen daar Da’esh wordt genoemd.

Kort voor middernacht stapte ze met 35 medezusters in een paar auto’s om naar een convent in Ainkawa te gaan, een stadje in Koerdisch Irak. Ze nam een tienjarig meisje mee uit het weeshuis van de kerk.

Het is niet de eerste keer dat zr. Luma moest vluchten. In juni van het vorig jaar vluchtte ze uit Mosoel. Ze liet er de bibliotheek achter met kostbare documenten, sommige uit de 11e eeuw. Luma studeerde aan de universiteit van Notre Dame in de VS en promoveerde in de exegese.

Luma zoekt vertroosting in het boek Micha. ‘Mensen zullen hamers gebruiken om van hun zwaarden ploegscharen te maken’, leest ze.

Klik hier voor het verhaal van Luma en andere vluchtelingen, met prachtige foto’s (Engelstalig).