27 November 2015

Kort internationaal

Ga naar overzicht

Deel op:

en brief van magister Bruno Cadoré, lectio divina tijdens het jubileumjaar, een nieuwe oven van het EcoJusitice Center, zusters dominicanessen bij Oprah en een bakwedstrijd in Oxford: een paar berichten uit het wereldwijde dominicaanse netwerk.

Brief van de magister

Magister Bruno Cadoré o.p.

Bruno Cadoré, de magister van de Orde, schreef een uitgebreide brief aan zijn medebroeders bij de start van het jubileumjaar. Deze viering valt samen met het buitengewone Jaar van Barmhartigheid dat paus Franciscus heeft aangekondigd.

Het is volgens de Franse magister een unieke gelegenheid om het propositum, de zending van de Orde, te hernieuwen en te beleven. ‘Dominicus was ervan overtuigd dat de verkondiging van het Woord van God moest plaatsvinden door te getuigen van de barmhartigheid, de mildheid van de waarheid’, schrijft hij. ‘De verrijzenis prediken is een nieuwe weg van vriendschap met God.’

Tijdens het generaal kapittel van Trogir in 2013 is bovendien gekozen voor speciale aandacht voor het leven in gemeenschap, dat bij de Orde hoort. ‘Dit is geen strategisch plan’, schrijft br. Bruno, ‘het gaat eerder om de vrucht van de uitwisseling tussen broeders, die in het hart van ons leven hoort te staan.’

Klik hier voor een samenvatting en hier voor de hele brief (Engels) 

*

Dominicaans leven in beeld

Zr. Christin Tomy o.p. laat brood zien uit de nieuwe houtoven van het EcoJustice Center in Racine, Wisconsin, in de VS.

Bron: www.racinedominicans.org

*

Lectio Divina tijdens het jubileumjaar

Auteur van de lectio is Dominic Izzo o.p., een Amerikaanse dominicaan van het generalaat in Rome.

Van 7 november 2015 tot 21 jan. 2017 staat op de internationale website www.op.org ook dagelijks een Lectio Divina in de drie officiële talen van de Orde: Engels, Frans, Spaans.

Lectio Divina is een manier van lezen uit de monastieke traditie, waarin niet zozeer studerend als wel biddend of mediterend aandachtig gelezen wordt.

Bij elke dag hoort een tekst in vier delen: lectio (lezing), studio (achtergrond), meditatio (een meditatie) en oratio (een gebed).

*

Ann Arbor zusters voor derde keer bij Oprah

De Ann Arbor Dominicanessen (Dominicanessen van Maria, Moeder van de Eucharistie) zijn in 1997 gesticht in Ann Arbor (Michigan, VS). In 2010 waren ze twee keer bij de show van Oprah Winfrey, dit jaar in oktober waren ze voor de derde keer bij de befaamde talkshow, die nu uitzendt via een eigen internetkanaal.

Deze uitzending is hier te zien. Hieronder de tweede uitzending uit 2010.

De laatste vijf jaar is de communiteit gegroeid. Ze bestaat nu uit 120 zusters (twee keer zoveel als tien jaar geleden), waardoor het moederhuis te klein is geworden. Er wordt nu een nieuw klooster gebouwd in het bisdom Austin (Texas). Ook heeft de congregatie, die op onderwijs gericht is, in zeven staten van de VS nieuwe missies geopend.

De Ann Arbor zusters zijn niet de enige dominicaanse groepering die groeit in de VS. Verschillende provincies van de broeders hebben ook veel aanwas. In Nederland kennen we de Nashville zusters die uit de VS zijn gekomen en nu in Sittard wonen. De ‘groeiers’ zijn van traditionele snit.

Zie ook: Amerikaanse zusters Sittard burgeren in

*

Dominicaans Leven in beeld

bake off oxford

In de refter van het dominicanenklooster in Oxford, Engeland, is op 21 november een bakwedstrijd gehouden vanwege het begin van het achtste eeuwfeest. Geheel links is nog een stukje Richard Steenvoorde te zien.

*

Kijk voor meer nieuws op www.op.org en klik hier voor het jubileum