10 November 2015

Het multiculturele graf van Sint Nicolaas

Ga naar overzicht

Deel op:

n de Zuid-Italiaanse stad Bari staat een basiliek met het graf van de heilige Nicolaas, onze Sinterklaas. De kerk is toevertrouwd aan de dominicanen en is een centrum voor ontmoeting met orthodoxe kerken. En wat heeft de Sint een mooi kleurtje!

De heilige Nicolaas was begin 4e eeuw bisschop in Myra, het huidige Turkije. In 1087 werd zijn gebeente meegenomen naar Italië, waar men een basiliek bouwde.

Nicolaas was al vroeg hoofdpersoon van allerlei legenden. Hij wordt ook al eeuwen vereerd onder orthodoxe gelovigen, met name in de Russisch-orthodoxe kerk. Vladimir Poetin was al op bedevaart naar het graf, zoals veel Russische pelgrims.

In de basiliek vinden vieringen plaats volgens de Latijnse én de orthodoxe ritus. In de crypte, vlakbij het graf, staat een opvallend paneel met Dominicus en Thomas van Aquino.

De dominicanen in Bari bedienen de kerk en hebben ook een oecumenisch centrum, waar allerlei activiteiten en studies plaatsvinden inzake  de dialoog van de katholieke en de orthodoxe kerken.

Beeld van Sint Nicolaas op de plek waar zijn botten bewaard en vereerd worden. Klik om te vergroten

Icoon van de heilige Nicolaas.

Dominicus en Thomas van Aquino zijn afgebeeld in de crypte, bij de laatste rustplaats van Nicolaas.

*

Met dank aan Jan van Hooydonk.
Klik hier voor meer verhalen over dominicaanse sporen in binnen- en buitenland.

Bari-kerk

Basiliek van Nicolaas in Bari