21 Oktober 2015

Vier eeuwen oude kerk weer even boven water

Ga naar overzicht

Deel op:

oor de tweede keer in bijna vijftig jaar zijn in een waterberging in het zuiden van Mexico de resten boven water gekomen van een dominicaanse kerk uit de zestiende eeuw.

kerk-mexico-meer

Het waterreservoir is er sinds 1966 en zette de ruïnes onder water van deze oude kerk in de provincie Chiapas. In 2002 kwam het water ook al een keer zo laag te staan dat het gebouw, 61 meter lang, tien meter hoog en veertien meter breed, te zien was. Het water is na een periode van droogte al zo’n 26 meter gezakt.

De kerk is verbonden met de beroemde dominicaan Bartolomé de las Casas, die hier halverwege de 16e eeuw kwam met een groep broeders die aan de bouw van de kerk begonnen. De las Casas werd beroemd vanwege zijn verzet tegen de behandeling van Indianen en slaven door de kolonisatoren.

De kerk hoorde bij het nabijgelegen dominicanenklooster in Tecpatan, dat in 1564 werd gesticht. Het ligt aan een doorgaande route die ‘de Koningsweg’ werd genoemd en al door Spaanse kolonisten werd aangelegd. De regio werd echter niet zo druk bevolkt als men hoopte en na pestepidemieën in het gebied tussen 1773 en 1776 werd de kerk verlaten.

De vissers die aan het meer wonen, varen nu nieuwsgierigen rond die een kijkje willen nemen.

Bron: Colonial-era church emerges from the water in a reservoir in Mexico