21 Oktober 2015

Radicale navolging en de toekomst van de kerk

Ga naar overzicht

Deel op:

oopsgezinden en rooms-katholieken worden verenigd in de gezamenlijke weigering om de seculiere staat de uiteindelijke zeggenschap over ons te geven. Dat zei Erik Borgman vrijdag 16 oktober bij de aanvaarding van zijn benoeming aan het Doopsgezind Seminarium.

Theoloog en lekendominicaan Erik Borgman op de stoep van de Doopsgezinde Gemeente in Amsterdam. Bron: www.seminarium.doopsgezind.nl

Erik Borgman zal aan het academische opleidingsinstituut van de doopsgezinden de komende twee jaren de wisselleerstoel Vrijzinnige theologie invullen. Met deze leerstoel wil het seminarium zich bezinnen op de positie en rol van de vrijzinnigheid in een geseculariseerde tijd. Borgmans benoeming is voor een dag per week.

Toen hij werd benaderd met het verzoek de eerste visiting professor te worden die de positie van de vrijzinnige theologie zou moeten behartigen, dacht Borgman dat dit ’toch echt een vergissing moest zijn’, vertelde hij. &Ik had willen zeggen dat ik mijzelf helemaal niet beschouw als vrijzinnig. Ik geloof in dogma’s en ben overtuigd van het belang van de autoriteit in en van de kerk.’

Klik hier om het hele artikel van Hanneke Goudappel te lezen op de website Het goede leven.

*

De volledige tekst van Erik Borgmans inaugurele rede zal gepubliceerd worden op de website van het Doopsgezind Seminarium.