01 Oktober 2015

Mensen van de Weg worden

Ga naar overzicht

Deel op:

ijdragen aan een geloof waar mensen blij en mondig van worden. Dat was en is de droom van Jozef Essing o.p. Bij zijn 80e verjaardag en het naderende einde van zijn voorgangerschap in de Dominicuskerk Utrecht werd hij geïnterviewd door Anja van Leusden.

Jozef Essing o.p.

‘In de pastorale toerusting maakte ik mee, hoe kerkmensen los kunnen komen van een onmondig zelfbeeld en uitgroeien tot personen die vanuit een bewust geloof in het leven en de samenleving staan. Hoe zij hun eigen pastorale talenten ontdekken, niet enkel als uitvoerders en medewerkers, maar ook als het gaat om visie op het geloof en om beleid in de kerk.

En dat kwam vooral door de methode: je eigen verhaal leggen langs de oude bijbelverhalen die via de liturgie naar ons toekomen. Dat biedt herkenning en tegelijk verruiming: om met andere ogen te kijken naar wat er nu gebeurt – de weg die wij gaan en hoe wij God op die weg tegenkomen. Om zo, door dit gestoei tussen oud en nieuw, wegen te vinden en “mensen van de weg” te worden, zoals de eerste christenen zich noemden.

We spreken vaak over dialoog tussen mensen nu. Maar minstens zo belangrijk is de dialoog tussen het heden en de geloofstraditie. Zij is dode letter wanneer wij ons slaafs eraan onderwerpen; zij komt pas tot leven als wij vrij en volwassen ermee omgaan. Dan ben je ook in staat tot dialoog met je eigen tijdgenoten, want het geloof is een richtingwijzer en geen kant en klare invulling.

Wat er gelukt is? Het was en is nog steeds mijn droom bij te dragen aan een geloof waar je blij en mondig van wordt. Of dat gelukt is? Ja, zoals in de oude geloofsverhalen iets lukt: niet op de manier waarop ik het had gedacht.

*

Klik hier voor een pdf van het hele interview met Jozef Essing in het Ludgerus Magazine van 1 september 2015. 

Klik hier voor de Dominicuskerk Utrecht. Deze parochie is opgegaan in de grote Ludgerusparochie in de stad Utrecht. In het gebouw is echter een actieve geloofsgemeenschap en organiseren de ‘Vrienden’ activiteiten onder de titel De Nieuwe Dominicus