26 Oktober 2015

Heilzame onrust én feest nieuwe lekendominicanen

Ga naar overzicht

Deel op:

Echt een dominicaanse revival in onze parochie en in Nijmegen’, zo kijkt Frits Muller terug op de professieviering van de Dominicaanse Lekengemeenschap Nederland, gisteren in de Nijmeegse Dominicuskerk.

Frits Muller en Annemie Herinx bekrachtigden tijdens deze viering hun professie als lekendominicaan die zij drie jaar geleden hebben afgelegd. Beiden zijn actief in de Nijmeegse Dominicus, Annemie als pastor, Frits als dirigent en voorganger. 'Onze parochianen waren ook zeer enthousiast en geroerd’, meldt Frits.

[espro-slider id=446397]

Klik op de afbeeldingen om ze groter te bekijken. Foto’s: Peter Kusters

Tijdens dezelfde viering legden Wim van Breukelen, Ineke van de Par en Baukelien Visser tegenover voorzitter Anneke Grunder hun gelofte als lekendominicaan af. 'Neem mij aan zoals ik ben’, zongen de aanwezigen, terwijl Wim, Ineke en Baukelien met een omhelzing in de dominicaanse kring welkom werden geheten door de lekendominicanen en andere dominicaanse zusters en broeders die in groten getale waren opgekomen om het feest mee te vieren.

Op de voorzijde van het liturgieboekje van de professieviering prijkte het raderwerk van een klok. Lekendominicaan Ben Hulshof, die zelf recent een torenuurwerk restaureerde, legde in zijn overweging van het evangelie van Marcus (6,7-13) uit waarom. 'In het midden van die foto ziet u een klein speciaal getand radertje. Dit radertje wordt “de onrust” genoemd. Deze onrust werkt vanaf een kracht van buiten af en zet het mechaniek in beweging en houdt het in beweging, zolang die kracht aanwezig is. Wanneer “onrust” in de mensen vaart, dan komen mensen in beweging en worden ze voortdurend in beweging gehouden.’

'Dominicus kwam in beweging en trok de wereld in om het geloof met grote toewijding te verkondigen’, aldus Ben. 'Geloven is doen wat God vraagt. Onze naaste bijstaan, een hand reiken daar waar grenzen ondoordringbaar worden! In beweging komen leidt tot verandering in ons zelf en in de wereld waarin we staan. Het leidt tot inzicht, brengt ons tot weten. Het is als met de onrust van het uurwerk: wanneer de onrust stil komt te staan, houdt de beweging op en staat de tijd stil.’

Dominicaanse mensen zijn aangeraakt door een 'heilzame onrust’. Maar, zo bleek tijdens de receptie na afloop van de professieviering, ze laten hun beweging van tijd tot tijd graag onderbreken voor een feestelijk samenzijn.

*

Eerder verscheen: Drie nieuwe lekendominicanen stellen zich voor