30 Oktober 2015

'De kerk is veel te modern geworden'

Ga naar overzicht

Deel op:

andaag verschijnt &Waar blijft de kerk’, een nieuw boek van theoloog en lekendominicaan Erik Borgman. Stevo Akkerman interviewde hem in Trouw van 29 oktober. &De kerk gaat niet over efficiency, succes, uitstraling, bereik.’

Erik Borgman

Klik hier voor het volledige interview van Stevo Akkerman met Erik Borgman op de website van Trouw.

Als de kerk een bedrijf was, zou ik zeggen: neem een ander pr-bureau.

&Het is goed dat de kerk van de Heer is, anders was ze al lang te gronde gegaan, dat is zo. Maar ook als we het over communicatie hebben moeten we niet puur instrumentalistisch denken: we kunnen niet alles van onze cultuur – die bijvoorbeeld geen ruimte meer biedt voor dagelijkse en wekelijkse momenten van rust – overnemen om maar alsjeblieft gehoord te worden.’

&De kerk is een plaats van doordachte passiviteit. Dat staat haaks op onze tijd, maar dat moet wel zo blijven. Een eredienst is een plaats waar nieuw begrip kan ontstaan en worden ontvangen, in plaats van dat er alleen maar een boodschap wordt uitgezonden. Alleen maar zeggen hoe het zit, dat is simpelweg reclame.’

De kerk moet niet alleen niet met alles meegaan, ze moet volgens u ook tegengas geven. Het succes-denken doorbreken.

&Onze cultuur is geneigd mensen te zien als zelfstandige wezens, die misschien soms heel even iemand anders nodig hebben. De christelijke traditie zegt het omgekeerde: wij zijn per definitie van elkaar afhankelijk. We vervullen op verschillende momenten verschillende rollen; dat is onze dienst aan elkaar. Onze samenleving zegt dat wie verliest een loser is, dat verliezen niet mag. Maar als de kerk zich spiegelt aan iemand wiens leven in menselijke zin uiteindelijk misloopt, dan kunnen we succes niet net zo definiëren als andere organisaties dat doen.’

borgman-waarblijftdekerk&Het christendom gelooft dat ook een beschadigd leven een goed leven kan zijn. Het is erg gebroken te zijn, maar zelfs daarin ben je niet verlaten. Dat kan in onze cultuur niet vaak genoeg gezegd worden. Daarom kunnen we niet ophouden kerk te zijn.’

*

Klik hier voor het volledige interview op de website van Trouw.

Klik hier voor bestelgegevens van dit boek.