13 September 2015

Nederlandse novicen in Cambridge ingekleed

Ga naar overzicht

Deel op:

e Nederlandse provincie van de dominicanen heeft twee nieuwe novicen. Broeders Michael en Sven ontvingen zondagavond 13 september, vlak voor de Vespers, tijdens een besloten plechtigheid het habijt uit handen van provinciaal René Dinklo o.p.

Provinciaal overste René Dinklo direct na de inkleding met novicen Sven (links, hij koos Thomas als kloosternaam) en Michael.

Provinciaal overste René Dinklo direct na de inkleding met novicen Sven (links, hij koos Thomas als kloosternaam) en Michael. Klik om te vergroten.De inkleding vond plaats in Cambridge, Engeland, waar Michael en Thomas samen met vier andere novicen hun jaar van noviciaat zullen volgen. Van de andere novicen zijn er drie aangesloten bij de Engelse en één bij de Zwitserse provincie van de Orde der Predikers.

Bij de plechtigheid waren ook de Nederlandse broeders Matthijs en Stefan. De eerste was twee jaar geleden in Cambridge novice en legde afgelopen jaar zijn tijdelijke professie af, de tweede sluit zijn noviciaat nu af en legt op 20 september zijn tijdelijke professie af, in de communiteit van Huissen.

Thomas, Stefan en Michael.

Met de komst van de broeders Michael en Thomas heeft de Nederlandse provincie van Dominicanen vijf broeders in vorming.

De Engelse novicen, broeders Albert, David en Wilfred, werden ingekleed door de Engelse provinciaal John Farrell o.p., midden achter. De Zwitserse novice, broeder Tomislav, werd ingekleed door de Zwitserse provinciaal, de Belg Guido Vergauwen o.p., linksachter op de foto.

De novicen met de provinciaal oversten van Zwitserland, Engeland en Nederland.

De inkleding is het begin van een periode van ‘uitzuivering’, zoals dat klassiek heet, van de roeping. De novice is nu welkom geheten en draagt het dominicaanse habijt, maar formeel is er geen verbintenis. Zowel de novice als de provincie zijn volledig vrij te besluiten of het avontuur daarna doorgaat. Als dat zo is, volgt een tijdelijke professie voor drie jaar, en een eeuwige of plechtige professie.

*

Zie ook:
Tijdelijke professie dominicaan Stefan Mangnus
En toch, het Verhaal gaat verder
Van waakvlam naar onrustig flakkeren