21 September 2015

Feestelijke professie Stefan Mangnus

Ga naar overzicht

Deel op:

egen de stroom in kloppen jongere mannen op de poort om dominicaan te worden. Dat maakt velen blij, bleek bij de kleine professie van Stefan Mangnus, zondag in Huissen. Provinciaal René Dinklo benadrukte dat hun komst een beroep doet op ieders barmhartigheid.

Stefan Mangnus kijkt om zich heen, aan het einde van de viering, met links zijn moeder. Rechts van hem de Engelse novicemeester Richard Finn, de Amerikaanse augustijn Craig McMahon, bisschop Gerard de Korte, provinciaal René Dinklo en prior van Huissen Gerard Braks. Klik op de foto om te vergroten.

Wat verlang je?
Gods barmhartigheid en die van jullie.

Dat is het traditionele dialoogje tussen overste en nieuwe broeder, aan het begin van de professieplechtigheid. Even later doet hij in de handen van de overste de belofte van gehoorzaamheid aan God, Maria, Dominicus en de Orde. In het geval van de kleine of tijdelijke professie voor een periode van drie jaar.

Stefan Mangnus legt de professie af in de handen van René Dinklo.

&Je hebt al lang een roeping’, zei provinciaal overste René Dinklo tegen Stefan Mangnus, die zondag in de kloosterkapel van Huissen zijn professie uitsprak. &Je studeerde theologie, was pastoraal werker en werd lid van de Dominicaanse Lekengemeenschap Nederland. Nu vervolgt jouw levensweg zich bij de broedertak van de dominicanen in steeds duidelijker bedding.’

In religieuze roepingsverhalen zijn roeping en bestemming als een grote cirkel. Vreemd? &Niet als je gelooft dat onze oorsprong en bestemming in God ligt’, zei René Dinklo.

De overste, die sinds zijn aantreden in 2013 niet meer &de laatste der dominicanen’ is die hij in ons land lang leek te worden, benadrukte in zijn preek het belang van de onderlinge barmhartigheid. &De religieuze raden van gehoorzaamheid, armoede en zuiverheid helpen in ons religieus leven, maar er komt niks van terecht zonder elkaar te aanvaarden, zonder de onderstroom van liefde.’

[espro-slider id=446115]

Klik op de afbeelding om een aantal foto’s te zien.

De uitdaging voor de Nederlandse broeders, waarvan de meesten ouder zijn dan 75, is goed beschouwd een hermeneutische. Dat wil zeggen: wat is de echte inhoud van geloof en roeping? En wat zijn de veranderlijke vormen waarin zich die inhoud toont?

De oudere broeders hebben grote veranderingen in kerk en samenleving meegemaakt, inclusief een periode van polarisatie waarin zij strijdbaar zijn geweest en soms teleurgesteld. De jongere broeders hebben die ervaringen niet. Zij voelen zich op hun gemak bij geloofsuitingen &die anderen al in de kringloopwinkel hadden weggezet’, zei René Dinklo.

De overste van de dominicanen, zelf net 50 geworden, pleitte ervoor om met een zekere flexibiliteit te putten uit de christelijke traditie van twintig eeuwen en de dominicaanse traditie van acht eeuwen oud. &We kunnen weer met een zekere fierheid zeggen: ik ben rooms-katholiek en dominicaan.’

Die fierheid en vrolijkheid was zondag te proeven in Huissen. Niet alleen bij Stefan, maar bij alle leden van de dominicaanse familie, die in grote getale aanwezig waren. De komst van nieuwe broeders geeft een voelbare impuls aan velen.

Stefan Mangnus gaat na zijn kleine professie terug naar Engeland, waar hij zijn noviciaat deed in Cambridge. Nederlanders Sven en Michael zijn daar vorige week aan hun jaar als novice begonnen.

Stefan zal nog een jaar werken aan zijn dissertatie over Thomas van Aquino vanuit Oxford, waar ook de Nederlandse broeder Richard na een stage in Nederland naar terugkeert.

In de nabije toekomst wordt een studentenvleugel gemaakt in het klooster van Huissen. Er is nog een klein aantal jongere mannen in gesprek over hun verlangen dominicaan te worden.

Hieronder vindt u de volledige preek van provinciaal René Dinklo, te beluisteren door op het driehoekje links te klikken.


Zie ook: 'Ik hoop op nieuwe dingen’