30 September 2015

Drie nieuwe lekendominicanen stellen zich voor

Ga naar overzicht

Deel op:

im van Breukelen, Ineke van de Par en Baukelien Visser spreken op 25 oktober hun professie uit als lid van de Dominicaanse Lekengemeenschap Nederland. Een eerste kennismaking.

Dubbele professievreugde dit jaar voor de lekendominicanen. Vorige maand deed Stefan Mangnus professie als lid van de broedertak van de Orde. Hij begon zijn weg echter als lid van de DLN, in 2012.

Deze maand treden drie nieuwe leden tot de DLN toe: Wim van Breukelen, Ineke van de Par en Baukelien Visser. Twee leden bekrachtigen hun professie van drie jaar geleden: Annemie Herinx en Frits Muller. Klik hier voor de uitnodiging voor de viering op 25 oktober om 15.00u in de Dominicuskerk Nijmegen.

*

Ineke_van_de_ParIneke van de Par (61, uit Hansweert, Zeeland) ging in haar beroepsleven de weg van commercieel econoom naar theoloog. Zij werkt als gevangenisaalmoezenier. &Geen wonder dus dat ik me in het bijzonder aangesproken voel door de spiritualiteit van de Dominicanessen van Bethanië’, zegt Ineke. &Hun spirituele wortels liggen immers in de gevangenis.’

Haar wens voor de toekomst is om als lekendominicaan meer te kunnen betekenen voor de gevangenen, &bijvoorbeeld op diaconaal gebied door (betere) opvang na detentie of voor hun familie iets te organiseren of… gewoon een dominicaanse oase in een harde werkelijkheid te zijn’.

Ineke is altijd in voor wat zij noemt 'avonturen’. Het eerste grote avontuur dat zich aandient, is een reis naar de Verenigde Staten. Zij hoopt in 2016 daar het paasfeest te vieren met de dominicaanse lekengemeenschap 'Our Lady of Mercy’ in Norfolk, Massachusetts. Deze gemeenschap wordt gevormd door gedetineerden van de Norfolk State Prison.

Ineke is moeder van een dochter en heeft drie kleinkinderen.

*

Wim_van_BreukelenWim van Breukelen (60, uit Sint Hubert, Noord-Brabant) kwam via zijn vrouw Joleen Kieneker (lekendominicaan sinds 2014) in aanraking met de DLN.

Hij studeerde onder meer verpleegkunde, groepswerk en religiewetenschappen. Momenteel werkt hij als coördinator bij de reclassering. Daarnaast hebben hij en zijn vrouw een koffieschenkerij annex bed and breakfast. &Het dominicaanse gedachtengoed is voor mij veelomvattend’, zegt Wim. &Daarin zitten elementen van dienen, drijfveren, niet weglopen voor de waarheid, trouw blijven aan mezelf en de gemeenschap waar ik voor gekozen hebt, naar mijn hart en intuïtie luisteren en moed tonen om de boodschap uit te dragen die in mijn ziel gegrift is en wat mij heilig is, waar ik voor sta.’

Wim is vader van twee en stiefvader van drie kinderen. &Mooie jonge mensen.’ En geniet intussen binnen de DLN bekendheid als bakker van Dominicusbrood, een stevig en natuurlijk product.

*

Baukelien_VisserBaukelien Visser (46, uit Leeuwarden, Friesland) was lange tijd administratief medewerkster bij een bank. Door een ernstige ziekte is daar helaas een eind aan gekomen.

Van huis uit kreeg zij een sterke kerkelijke en maatschappelijke betrokkenheid mee. Ze heeft een protestantse achtergrond. In 1992 werd zijn opgenomen in de rk- kerk. Kort daarna leerde zij in Zwolle de dominicaanse familie kennen en kreeg ze een band met de Dominicanessen van Neerbosch. Tegelijkertijd bleef ze actief in de parochie in haar woonplaats Leeuwarden. Ze nam deel aan werkgroepen VOM (vrede-ontwikkeling-missie) en Feministische Theologie.

&De vier pijlers van de dominicaanse spiritualiteit – gebed, studie, zending en gemeenschapsleven – spreken me erg aan’, zegt zij. &Maar ook het zoeken naar echtheid en waarheid, compassie en rechtvaardigheid. Die probeer ik in mijn dagelijkse bestaan uit te dragen.’

Baukelien heeft een dochter van 14.

*

Zie ook: Professieviering lekendominicanen in Nijmegen

Meer weten over de DLN?