24 Augustus 2015

Toneelstuk over 'Gods eendagsvlieg'

Ga naar overzicht

Deel op:

an 25 augustus tot en met 4 september wordt op twee locaties in Zeeland een toneelstuk opgevoerd over Soeur Sourire, de Waalse dominicanes die in 1963 met haar liedje &Dominique Dominique’ kortstondig een ster werd, en daarna doofde.

Jeannine Deckers was een eenvoudige maar intelligente Belgische bakkersdochter. Na een van liefde gespeende jeugd besluit ze om het klooster in te gaan. Aangemoedigd in haar muzikale talent neemt ze haar eigen liedjes op. In 1963 scoort ze totaal onverwacht als Zuster Glimlach een wereldhit met het lieflijke Dominique.

De non met de gitaar wordt in korte tijd een icoon. The Beatles en de Rolling Stones moeten tijdelijk voor haar wijken. Maar bij die ene monsterhit blijft het. Als ze uit het klooster treedt en terugkeert in de harde wereld, blijkt dat niemand meer op haar zit te wachten. Behalve de belastingdienst, en haar jeugdvriendin, Annie. Het loopt triest af met Zuster Glimlach.

Schrijver en acteur Louis van Beek schreef over deze intrigerende vrouw een teder portret van een tragische figuur met grote theatrale uitstraling. Omdat het accepteren dat je een eendagsvlieg bent een harde noot is om te kraken, kreeg Soeur Sourire de ondertitel Leven en dood van Gods eendagsvlieg. Dromen, hoop en rigoureuze keuzes bepalen het leven en, uiteindelijk, de dood van deze vrouw. Een voor iedereen herkenbaar verhaal over de opkomst en ondergang van een fenomeen.

Klik hier voor informatie over de voorstellingen in Goes en Aardenburg.

*

Eerder verscheen:
'De meest onwaarschijnlijke superster ooit’
Theater en film over Soeur Sourire