26 Augustus 2015

Ons fundament is een ijsvloer

Ga naar overzicht

Deel op:

e beelden van vluchtelingen die een veilig heenkomen zoeken in Europa zijn schokkend. André Lascaris o.p. schrijft op zijn blog meerdanikzelf.nl dat we hen ofwel uit solidariteit, ofwel uit welbegrepen eigenbelang te hulp moeten komen.

Campagnevideo van Save the Children die het westerse perspectief omdraait.

De vluchtelingen die nu op ons af komen, horen meestal bij de betere stand. Ze zijn rijk en de meesten van hen zijn goed opgeleide en bekwame mensen. Maar ondanks hun geld en bekwaamheid zijn ze op de vlucht. Ze worden geconfronteerd met situaties, gevaren en angsten waaraan ze nooit gedacht hebben, ware nachtmerries. Hun toekomst is onzeker.

Wij, West-Europeanen, kunnen ons niet indenken dat ons zoiets zou overkomen. Wij leven immers in stabiele democratieën. Dit maakt zeker een verschil. De economie is echter verre van stabiel, we ontkomen niet aan de klimatologische veranderingen.

André Lascaris o.p. (Foto: Lambert van Gelder)

Als puntje bij paaltje komt, blijken we ons te bewegen op een ijsvloer die plotseling wakken vertoont. Als we niet uit menselijke solidariteit de huidige vluchtelingen te hulp willen komen, zou het wel eens een welbegrepen eigenbelang kunnen zijn dit te doen.

Vandaag ik, morgen gij.

*

Klik hier voor de volledige tekst van het blog van André Lascaris.