12 Augustus 2015

Groeten uit ...

Ga naar overzicht

Deel op:

e zomervakantie is nog volop gaande, we kregen al een paar plaatjes toegestuurd van dominicaanse spoorzoekers in Salamanca, Brussel en de Bourgogne.

Anton van der Meer stuurde onderstaande foto van een raam in de kathedraal van Autun in de Franse Bourgogne – al kan het ook uit de kerk van het nabijgelegen Noyon zijn, meldt hij erbij.

Klik om te vergroten.

Dominicus, met hondje aan de voeten, is duidelijk herkenbaar. Wie weet wie de heilige in Benedictijnse (?) pij is? Of is het gezien het kruis in zijn hand en het doodshoofd een afbeelding van Franciscus van Assisi, die blijkbaar erg onder de indruk is van zijn collega-bedelordestichter? De tekst in het boek links op de standaard is van het Stabat Mater, wat Dominicus in zijn hand houdt is niet te lezen.

*

In het Duitse Freiburg kwam Peter Kusters een heel rijtje dominicanen tegen, en wel in een schap van een supermarkt. &Ze leken me best te genieten’, schrijft hij, &maar ik heb de verleiding toch maar weerstaan…’

Dominikaner-pilsener

*

brusselIn Brussel bleek Pouwel Woldendorp onlangs opeens in de Rue des Dominicains / Predikheerenstraat te lopen. Het raadsel in dit geval was wat in hemelsnaam de &Kid Paddle Straat’ betekent. Welnu: dat blijkt de naam van een stripfiguur, een jongetje dat gek is op monsters en games.

Pouwel Woldendorp noemt zichzelf &Thuismonnik’. Op zijn website vertelt hij hoe hij afgelopen jaar de mogelijkheid verkende om als lekendominicaan officieel bij de Orde te gaan horen.

Uiteindelijk heeft hij daartoe niet besloten. Maar, haalt hij met instemming een lekendominicaan aan: &Je kunt heel goed dominicaan zijn buiten de DLN om’.

Lees hier zijn verhaal.

*

In Spanje zat Huub ter Haar eerder deze zomer bij Café Dominicos in Salamanca, naast het dominicanenklooster dat in 1255 in deze Spaanse stad is gesticht.

Onder meer de beroemde dominicaan en jurist Francisco de Vitoria woonde hier. Zijn standbeeld staat voor de majestueuze kerk.

Salamanca2 Salamanca1

*

Overigens kwam Boekhandel Dominicanen in Maastricht er weer mooi uit, bij het lijstje dat de Amerikaanse nieuwszender CNN maakte van de prachtigste boekwinkels ter wereld. De moeite waard eens te bekijken: World’s Coolest Bookstores

coolest-bookstore-dominicanenmaastricht

*

Hartelijk dank aan de inzenders. Heeft u ook zo’n prettige tik om op vakantie dominicaanse sporen te zoeken? Deel het!

Klik hier voor meer verhalen over dominicaanse sporen in binnen- en buitenland.