25 Augustus 2015

Eerste jaar 'Huis om te zijn' in Nijmegen

Ga naar overzicht

Deel op:

wars tegen de trends van schaalvergroting, bezuinigingen en bureaucratisering in, begonnen vorig jaar drie congregaties met een &Huis om te zijn’ voor tienerjongens. Op de site van de dominicanessen van Neerbosch vertelt frater Jacques Scholte s.m.a. over het begin.

huisnenomtezijnDe Dominicanessen van Neerbosch, die vlakbij het project wonen, dragen het samen met de Fraters Maristen. Inmiddels hebben ook andere religieuze instituten en privépersonen zich als ondersteuner gemeld.

In het Huis om te zijn krijgen jongens van 12 tot en met 17 jaar uit Nijmegen-West een tijdelijke plek om tot rust te komen. Ze wonen bij het echtpaar Wim en Wilma Janssen, in een door de initiatiefnemers gekocht en ingericht huis aan de Dennenstraat.

Jacques Scholte schrijft om de website van de zusters dat de zorgouders ervaren dat de begeleiding van de jongens intensieve aandacht van hen vraagt. &Het aanhouden van een structuur in de dagorde, regelmaat en dagbesteding zijn naast aandacht en vertrouwen winnen belangrijke instrumenten om mee te werken. Dat hun benadering werkt, laat het voorbeeld zien van een stille, teruggetrokken jongen, die nu contact maakt. Door hem te blijven benaderen en door het vinden van dagbesteding heeft hij zin in zijn leven gekregen. Een andere jongen, van wie voorzichtig aan het vertrouwen gewonnen wordt, lukt het om veel minder de behoefte aan blowen te voelen. Ondertussen zijn de eerste jongens vertrokken en ze hebben een plek gevonden om een nieuwe fase van hun leven in te gaan.’

Er is nog veel te doen aan het verbreden van het netwerk met instanties, voogden en andere verantwoordelijken, zowel om jongens op het spoor te komen als om een netwerk van zorg om deze kwetsbare groep te bouwen, aldus Scholte.

Lees hier het hele bericht op de website van de dominicanessen van Neerbosch.

*

Eerder verscheen: Opening 'Huis om te Zijn’ in Nijmegen