05 Augustus 2015

Vergeten martelaars

Ga naar overzicht

Deel op:

p class="rvps3">Vijftig jaar geleden kwamen in Congo tienduizenden (wellicht zelfs honderdduizenden) Congolezen en honderden buitenlanders om bij de zogenoemde Simba-rebellie. Onder hen waren 165 religieuzen.

vergeten-martelarenDit boek besteedt aandacht aan de weerslag van deze bloedige opstand op de katholieke missionarissen. Onder hen waren ook Vlaamse dominicanen en dominicanessen. Ook heel wat Nederlanders kwamen om.

Vergeten Martelaren kent een voorwoord van de Vlaamse provinciaal overste Marcel Braekers o.p. Hij vertelt opnieuw onder de indruk gekomen te zijn door zowel de kleine details van de laatste uren van veel martelaren, als het grotere verband waarbinnen de auteur de opstand plaatst.

Schrijver van het boek is dr. Dries Vanysacker (1962). Hij doceert aan de Faculteit Theologie en Religiewetenschappen aan de KU Leuven, en is coördinator van de onderzoekseenheid Geschiedenis van Kerk en Theologie.

De achterflap van het boek meldt:

&In 1967 werd in Chastre (Waals-Brabant) een gedachteniskapel opgericht na het drama van Kongolo van 1962, waarbij twintig spiritijnen vermoord werden. Wat men niet kon voorzien was dat er onder de missionarissen en burgers in Congo nog zoveel meer slachtoffers zouden vallen tijdens de daaropvolgende Simba-opstand (1964-1966). In het totaal werden op de buitenmuur van de kapel uiteindelijk 216 namen van slachtoffers aangebracht, waaronder alle 165 religieuze katholieke slachtoffers van de Simba-opstand.

Historicus Dries Vanysacker

Een toevallige bezoeker van dit memoriaal zal zich wellicht niet realiseren welke dramatische gebeurtenissen zich achter deze namenlijst hebben afgespeeld. Van daar ook de nood aan een historisch onderzoek als dit om die realiteit, hoe luguber ook, te reconstrueren.

De grote vraag waarom de Simba’s de religieuzen als opvallend doelwit wilden treffen, is niet te herleiden tot het simpele antwoord dat de religieuzen dienden te sterven omwille van hun onverbrekelijke band met het westerse koloniale systeem of omwille van hun geloof.

Hoe kan men immers verklaren dat de ene Simba’s hun vrienden of beschermers leken, terwijl anderen hun ergste vijanden? Of waarom in bepaalde streken en bisdommen van Congo de Simba’s hun razernij uitwerkten en in andere helemaal niet? Monocausaliteit is in een historische interpretatie van feiten en gebeurtenissen meestal een foute insteek.

Gebaseerd op tot op heden ongekende en onaangeroerde bronnen en getuigenissen gaat dit boek op zoek naar antwoorden.’

*

Dries Vanysacker. Vergeten martelaars… Missionarissen in het oog van de Simba-opstand in Congo, 1964-1966. Acco uitgeverij. ISBN 9789462922617. Te bestellen via de uitgever of via Ontwikkelingshulp der Dominicanen, Ravenstraat 98 – 3000 Leuven, België. Of via e-mail. Kosten: € 24,50 plus € 11,- verzendkosten.