21 Juli 2015

‘Papa leest voor’ vanuit de gevangenis

Ga naar overzicht

Deel op:

amen met een andere vrijwilliger maakt lekendominicaan Kees Nypels uit Zwolle in de gevangenis opnamen van vaders die hun kinderen een boek voorlezen. Op afstand, maar toch even dichtbij.

Kees Nypels

'Papa leest voor’ heet het project, waarover Kees schrijft in de laatste editie van Presenteerblad, het tijdschrift van het rectoraat in Zwolle (het nummer is hier digitaal te lezen).

&Het gaat als volgt. Henk en ik gaan naar de gevangenis en komen in een ruimte waar een computer en een camera staan. De gedetineerde wordt bij ons gebracht, wij stellen hem op zijn gemak. Dan leest hij uit een boek een verhaal voor aan zijn kind of kinderen.’

&Regelmatig draait hij het boek naar ons toe, zodat we kunnen inzoomen op een plaatje waarover het verhaal gaat. Wij nemen dat op en controleren of het goed is opgenomen, daarna wordt de gedetineerde weer opgehaald. Wij branden de opname op een DVD. Na een half uur komt er een andere vader en wordt het proces herhaald.’

&Het gebeurt in een prettige en ongedwongen sfeer en we beleven er veel plezier aan. Ook horen we terug dat de kinderen het een groot succes vinden. Zo zien en horen ze hun papa die in de gevangenis zit: hij is even heel dichtbij voor hen.’

Er is overigens te weinig keus aan kinderboeken in de gevangenisbibliotheek. Dus als u nog geschikte voorleesboeken hebt voor kinderen tussen de twee en twaalf jaar – liefst geïllustreerd – dan kunt u ze afleveren bij of sturen naar de receptie van het Dominicanenklooster Zwolle.

Klik hier voor de contactgegevens van kerk en klooster Zwolle.