14 Juli 2015

Het gruwelijke Europese sprookje

Ga naar overzicht

Deel op:

ndré Lascaris o.p. was er graag bij geweest, de conferentie in Brussel over Griekenland. Om de deelnemers te zeggen dat ze doen alsof ze in een hogere denkwereld zitten, terwijl ze gewoon de verkeerde agenda hanteren: het gaat over geld in plaats van mensen.

Griekse burgers bij een gaarkeuken.

Als ik even het woord had mogen hebben, had ik voorgesteld het agendapunt van het terugbetalen van de schulden door Griekenland te vervangen door een echt belangrijk punt: hoe houden we de kleine Griekse kinderen in leven, van wie een derde ondervoed is? Hoe helpen we mensen in Europa aan een menswaardig bestaan? Aan brood, onderdak, veiligheid, onderwijs, zinvol werk?

Het zou moeilijk zijn deze verandering in agenda uit te leggen aan een partij van mensen die arbeid hebben. En aan een partij van mensen die vrij willen zijn, ook als dit ten koste gaat van anderen.

Het ging over geld. Het had moeten gaan over deze mens en die mens en dat kind. Ja, die Jezus van tweeduizend jaar geleden pleitte voor kwijtschelding van schulden, niet alleen van spirituele en communicatieve schulden, maar ook van financiële. Want dan verandert de wereld fundamenteel.

Dat was geen sprookje. Jezus stierf een verschrikkelijke dood. Nee, dan was Brussel een sprookje. Na zeventien uur vergaderen er nog fris uitzien, bij wijze van spreken, met een kroket in de hand.

*

André Lascaris o.p. (Foto: Lambert van Gelder)

Lees hier de volledige tekst van het blog van André Lascaris o.p. op de website meerdanikzelf.nl

Eerder verschenen: Jezus bevrijdt. Wat betekent dat?

Wat is de inhoud van het &akkoord’?