29 Juli 2015

Herstel hoop is onze grootste uitdaging

Ga naar overzicht

Deel op:

div>Jonge moslims worstelen net als jonge christenen met hun geloof.

fr-timothy-radcliffeIk ging naar Bagdad, ooit een ??groot centrum voor islam, christendom en jodendom. Nu zijn er geen joden meer, voor het eerst sinds de Babylonische ballingschap, 2500 jaar geleden. Van de christenen is er nog maar tien procent. Ooit was er een bloeiende christelijke gemeenschap.
Er zijn zoveel staten in crisis: Libië, Syrië, Irak en Jemen. Dit zorgt voor een enorme beweging van mensen op zoek naar een thuis waar ze kunnen overleven. Dit is de grote crisis van onze tijd. Veel migranten worden uitgebuit door netwerken van mensenhandelaars.
Er is een echte geloofscrisis bij jonge moslims in Europa en het Midden-Oosten. Ik denk dat de nieuwe generatie in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk eenzelfde worsteling met geloof kennen als jonge christenen doen.
Waarom? Dat is complex. Omdat ze geconfronteerd worden met secularisme en omdat ze hun eigen religie niet ervaren als bevrijdend. Veel jonge moslims worden in hun geloof geschokt door de gruwelen van ISIS en het conflict tussen sjiieten en soennieten.
In sommige opzichten wordt onze samenleving gekenmerkt door fundamentalisme. Er is een wetenschappelijk fundamentalisme, dat denkt dat alles kan worden verklaard door de wetenschap. Er is marktfundamentalisme, dat de mens reduceert tot homo economicus. Religieus fundamentalisme is daar een antwoord op.
Ik denk dat veel jonge mensen op zoek zijn naar een visie op menselijkheid die onze schoonheid en waardigheid eert.
*
Zinnen uit een uitgebreid interview met Timothy Radcliffe o.p., de voormalige magister van de dominicanen.