30 Juli 2015

Gids verschenen bij Cuypers' Dominicuskerk

Ga naar overzicht

Deel op:

nlangs verscheen een handzame, rijk geïllustreerde gids die het interieur beschrijft van de Dominicuskerk in de Spuistraat in Amsterdam, ontworpen door de befaamde Pierre Cuypers, lid van de Derde Orde van de Predikers.

Cover DominicusAmsterdamEr valt ontzettend veel te zien in dit 19e-eeuwse neogotische bouwwerk van architect Pierre Cuypers, schepper van gebouwen als het Rijksmuseum en het Centraal Station en tal van kerken en kloosters.

Dr. Wies van Leeuwen, oprichter van het Cuypers Genootschap, schreef het voorwoord. De Dominicuskerk staat aan het begin van de Spuistraat, op loopafstand van het Centraal Station. In juli en augustus is de kerk op zondagmiddag open voor publiek.

Met dit boekje kunnen Cuypers-liefhebbers en andere geïnteresseerden een rondgang door deze fraaie kerk maken. Dankzij de gedetailleerde informatie en de vele foto’s kan dat thuis op de bank, maar nog boeiender is het om met de gids in de hand door de kerk te lopen.

Aandachtig kijken kan veel vragen oproepen. Wie zijn al die figuren op de ramen? Wat wordt er uitgebeeld in de voorstellingen op de muren en het meubilair? Wat betekenen de vele Latijnse teksten? Wat zijn de ideeën achter de vormgeving? Hoe oud zijn de verschillende onderdelen en wie heeft dit allemaal gemaakt?

Dominicus Amsterdam: een Cuypers-monument – samenstelling Ton van Dam, 114 pagina’s, € 10,-.

De gids is verkrijgbaar in de Dominicuskerk, Spuistraat 12, Amsterdam, op zondag na de dienst van 11.00u. Het boekje is ook verkrijgbaar in de Stadsboekwinkel, Vijzelstraat 32 in Amsterdam en het Cuypershuis, Pierre Cuypersstraat 1 in Roermond.

NB: In juli en augustus is de Dominicuskerk op zondagmiddag open voor publiek, van 13.00 tot 17.00 uur. De oecumenische viering begint om 11.00 uur. Kijk voor meer informatie op: www.dominicusamsterdam.nl