23 Juli 2015

'De kerk is niet belangrijker dan God'

Ga naar overzicht

Deel op:

Er is weer reuring over seksualiteit in de rooms-katholieke kerk’, begon de Telegraaf zaterdag een artikel in de bijlage, naar aanleiding van de kwestie Gralike. Wat volgde is een genuanceerd achtergrondgesprek met Theo Koster, dominicaan en woordvoerder van het werkverband katholieke homopastores.

TheoKosterTelegraaf2015Het werkverband (WKHP) nam het samen met het LKP (Landelijke Koepelorganisatie van de christelijke LHBT-beweging) op voor Rhianna Gralike, de transgender die ontslagen werd als penningmeester van de H. Norbertus Parochie in Flevoland.

In een verklaring riepen de twee organisaties de rk-kerk op de eigen leer te herzien, die transgenders zonder pardon lijkt uit te sluiten van deelname aan welke vorm van kerkelijk werk dan ook. Klik hier voor de verklaring.

Theo Koster werd als woordvoerder van de WKHP ondervraagd door de Telegraaf, het artikel is hieronder in twee delen te lezen.

&”Het officie?le kerkbeeld is niet het ware kerkbeeld”, zegt hij stellig. Hij legt dat uit aan de hand van Bijbelse verhalen en komt automatisch bij de eucharistieviering, waar in de afgelopen jaren pastoors, zoals in Reusel, moeilijk deden als een homoseksueel aansloot voor de hostie.

“Jezus brak het brood ook met tollenaars en zondaars. De eucharistie is het lichaam van Christus, je wordt samengevoegd en dat kan jou veranderen. Wie zich genodigd weet is welkom. Neem en eet, en zeg niet vooraf die mag wel en die mag niet meedoen. De eucharistie verbindt ons. Daar put je kracht uit. Dat verandert mensen, die verbondenheid. Kunnen we dat als kerk opbrengen, zitten we op de goede weg? Dit van nu is in ieder geval de verkeerde weg.”

Diep vanuit zijn wezen komt het slotakkoord: “Van de kerk mag je verwachten dat ze dat stimuleert, dat ze verbindt. Niet dat ze buitensluit, zoals nu gebeurt”.’

Klik hier voor pagina1 en hier voor pagina2

*

Eerder verscheen onder meer:
Wie wordt de opvolger van Theo Koster?
Op de sofa met Theo Koster