15 Juni 2015

Pelgrimstochten en het Dominicanenklooster Zwolle

Ga naar overzicht

Deel op:

oor het vierde jaar op rij waren de broeders dominicanen in Zwolle gastheer van groepen pelgrims uit retraitecentrum &De Spil’ in Maarssen. Het klooster wordt zo deel van wat een kleine, nieuwe en oecumenische pelgrimstraditie lijkt te worden.

In 2012 werd voor het eerst werd de pelgrimstocht Willibrord gelopen, van Zwolle naar Utrecht, in vijf etappes in de Stille Week voor Pasen. Sinds vorig jaar is daar de pelgrimstocht Moderne Devotie bijgekomen, die wordt gelopen van Deventer naar Zwolle, in drie etappes vanaf Hemelvaart.

Pelgrims met broeders Wijbe Fransen (rechts) en Jozef Essing in de kerk van het Zwolse klooster.

De pelgrimstochten zijn een initiatief van het oecumenisch retraitecentrum De Spil, gevestigd in Maarssen. Deze kleinschalige tochten (groepen meestal tussen tien en twintig personen) hebben onder andere ten doel om deelnemers te introduceren in het pelgrimeren. Bezinning, ontmoeting, viering krijgen onder andere vorm in het ochtend- en avondgebed, dat wordt gevierd met protestantse en katholieke kerken en kloosters op de route.

In 2016 hoopt het centrum het eerste lustrum te vieren van de Willibrord-pelgrimstocht en dan opnieuw te gast te mogen zijn bij de broeders in Zwolle. &Afgaand op het “Jullie zijn leuke gasten… en tot ziens” dat de prior ons vorige maand meegaf zien we daar naar uit’, schrijft coördinator Ben Lamoree. &We zijn dankbaar voor de vestiging van wat een kleine, mooie, nieuwe pelgrimstraditie lijkt te worden.

Ervaringen van pelgrims zelf zijn te vinden op deze blogpagina