19 Juni 2015

Eten en drinken: lichaam worden dat we zijn

Ga naar overzicht

Deel op:

et is niet nodig, dat we door de Eucharistie allemaal hetzelfde worden, wat zou dat saai zijn!

Maar we moeten wel openstaan voor Gods aanwezigheid in minstens al die mensen die rond deze tafel bij elkaar gekomen zijn. We krijgen allemaal hetzelfde voedsel. Wij hopen dat het ons dicht bij de verrezen Christus brengt en dichter bij elkaar.

God weet dat we daarvoor zijn genade nodig hebben. Wij zijn weliswaar een verdeelde gemeenschap met mensen die houden van rust en stilte vóór, tijdens en na de dienst. Anderen willen praten met mensen die ze alleen hier bij de Eucharistie zien. Er zijn er ook, die vinden dat er meer over sociale bezorgdheid gepreekt moet worden, terwijl anderen zeggen, dat de preekstoel niet de plaats is voor politiek. Er zijn mensen van de VVD en SP, pas getrouwd of gescheiden of misschien al lange tijd weduwe. Sommige komen omdat ze hier een prachtige preek horen of om te genieten van de cantorij.

Door het eten van het brood en het drinken uit de beker hopen we dat we verder kunnen kijken dan onze verschillen en dat wij het Lichaam van Christus zullen zijn, want dat zijn we al.

*

Uit de preek van Antoon Boks o.p. in de kloosterkapel van Huissen op 7 juni 2015. Klik hier voor de volledige tekst.