18 Mei 2015

Vaticaanse aandacht voor Radcliffe en Gutierrez

Ga naar overzicht

Deel op:

aus Franciscus benoemde de Engelse voormalig magister Timothy Radcliffe tot adviseur van de pauselijke raad voor gerechtigheid en vrede. En de Peruaanse &vader van de bevrijdingstheologie’ Gustavo Gutierrez opende een vergadering in Rome.

Timothy Radcliffe o.p.

De benoeming van Timothy Radcliffe is opmerkelijk: hij geldt onder traditionele katholieken als (te) progressief. Vorig jaar nog was er onenigheid over zijn optreden bij de grootste katholieke bijeenkomst in Ierland, de Divine Mercy Conference. De Amerikaanse zender EWTN wilde toen geen opnames meer maken vanwege Radcliffes opvattingen over homoseksualiteit. Daarover zei hij in het Engelse tijdschrift The Tablet onder meer: &Het kan zeker vrijgevig, kwetsbaar, teder, wederzijds en vredig zijn. Ik zou denken dat het op veel manieren uitdrukking kan zijn van de zelfgave van Christus’.

Timothy Radcliffe was tussen 1992 en 2001 magister van de Orde der Predikers, hij woont in Oxford en is een internationaal veelgevraagd spreker en schrijver. Hij leidt het Las Casas Instituut voor sociale gerechtigheid, vernoemd naar de dominicaan Bartholomée de las Casas (1484-1566).

Gustavo Gutierrez o.p. tijdens de persconferentie.

Een andere dominicaan die de afgelopen week positief in de Vaticaanse aandacht stond is Gustavo Gutierrez, oprichter van het De las Casas instituut in Lima, Peru. De inmiddels 86-jarige &vader van de bevrijdingstheologie’ lag in Rome lang onder vuur vanwege de vermeende marxistische wortels van zijn theologie van de armen. De Peruaan sloot zich op latere leeftijd (in 1998) aan bij de Orde der Predikers.

Zoals bekend staat paus Franciscus positiever tegenover de bevrijdingstheologie. Gutierrez opende vorige week de vergadering van Caritas International, de koepel van katholieke hulporganisaties. Die uitnodiging heeft een grote symbolische waarde. De kleine theoloog stelde bij een persconferentie met vreugde vast dat de aandacht in het Vaticaan voor sociale gerechtigheid en de armen is toegenomen. Hij benadrukte dat de bevrijdingstheologie nooit is veroordeeld door het Vaticaan.

Gutierrez noemde zijn werk &een liefdesbrief aan God, de kerk en mijn volk’. Op de vraag of hij iets zou veranderen aan wat hij heeft geschreven, zei hij: &Niemand schrijft zijn geliefden dezelfde liefdesbrief na veertig jaar, maar het is dezelfde liefde’.

Zie ook:
Caritas panel reflects on liberation theology, love, charity, ecology (NRC)
Liberation theology’s founder basks in a belated rehabilitation under Pope Francis (NRC)
Vader van bevrijdingstheologie blij met &nieuw klimaat’ in Vaticaan