29 Mei 2015

Terugkijken: Pinksterviering vanuit Toulouse

Ga naar overzicht

Deel op:

ia de site van RKK is de Pinksterviering terug te zien, die werd uitgezonden vanuit de Thomas van Aquino-kerk in Toulouse, Frankrijk. Voorafgaand aan de viering geeft magister Bruno Cadoré een kleine maar fijne uitleg van het dominicaanse charisma: &naar de zoekende mensen toe en vanuit vriendschap naar waarheid zoeken’.

Bruno Cadoré, magister van de Orde. Klik om naar de uitzending te gaan.

De kerk maakt deel uit van het kloostercomplex van de Jacobijnen in Toulouse. Dit is de eerste thuisbasis van de Orde der Predikers, in 1215 opgericht door Dominicus. In 1216 kreeg de Orde pauselijke goedkeuring. De kerk is als locatie gekozen vanwege het komende achtste eeuwfeest van de dominicanen, dat in 2016 internationaal én nationaal wordt gevierd.

In Toulouse beginnen de festiviteiten al deze mei, dat wordt hier uitgelegd (Engelstalig).

De kerk is ook befaamd om deze palmiers.

Hoofdcelebrant tijdens de Pinksterviering in Toulouse is mgr. Jean-Louis Bruguès, dominicaan. Hij is hoofdarchivaris van de Vaticaanse Geheime Archieven en de hoofdbibliothecaris van de Vaticaanse Bibliotheek.

De Sint-Thomaskerk maakt deel uit van het kloostercomplex van de Jacobijnen in Toulouse. Deze thuisbasis van de dominicanen werd in mei 1215 opgericht door Sint-Dominicus. Het Jacobijnse klooster is een van de meest originele gebouwen in deze Zuid-Franse stad.

Het Jacobijnse klooster is een van de oudste gebouwen in deze Zuid-Franse stad. In 1369 werden de stoffelijke resten van Thomas van Aquino (1225-1274) in de kerk bijgezet. In 1974, 700 jaar later, werden zijn resten in een grijs marmeren altaar ondergebracht.

De festiviteiten voor het achtste eeuwfeest zijn nog volop in opbouw: bovenstaande knallende 'teaser’ verwijst bijvoorbeeld naar de website historia.op.org, die nog niet erg op Orde is…

Het achtste eeuwfeest begint op 7 november 2015 (de feestdag van alle dominicaanse heiligen) en eindigt op 21 januari 2017 met een Mis in de kathedraal van Rome: de Sint-Jan van Lateranen. Op die dag is het precies 800 jaar geleden dat Dominicus van paus Honorius de bul Gratiarum omnium largitori in ontvangst nam. In dit document is voor het eerst sprake van de naam 'Orde der Predikers’.

*

Zie in onze rubriek &Sporen’: Toulouse, Couvent des Jacobins