22 Mei 2015

Tentoonstelling geredde manuscripten uit Mosul

Ga naar overzicht

Deel op:

erwijl de wereld nieuwe gewelddaden van IS tegen historisch erfgoed verwacht, nu in Palmyre, melden de Franse dominicanen dat er tot 24 augustus in Parijs oude manuscripten te zien zijn, die door de Iraakse dominicaan Najeeb Michael gered zijn uit Mosul.

manuscrits_irak_MesopotamieVan 20 mei-24 ??augustus is in het kleine Hotel de Soubise, onderdeel van de nationale archieven in Parijs, een tentoonstelling te zien over Mesopotamië als cultureel kruispunt. De manuscripten die er te zien zijn, zijn afkomstig uit de bibliotheek van het dominicaanse klooster in Mosul. Najeeb Michael redde honderden documenten toen de stad vorig jaar juni in handen viel van IS.

De manuscripten zijn gemaakt tussen de dertiende en negentiende eeuw en getuigen van de &opmerkelijke rijkdom van de traditie van de Oosterse Kerken tussen de Tigris en de Eufraat, van het begin van het christendom tot de eenentwintigste eeuw’, stelt br. Najeeb.

https://www.youtube.com/watch?v=jar7zMaa0rY

De Franse dominicanen zijn ook een crowdfundingsactie gestart om meer manuscripten te redden en te digitaliseren. &Een onzichtbaar manuscript is dood’, zegt Najeeb. &Als het zichtbaar is, komt het tot leven en wordt het onsterfelijk’.

Bron: Manuscrits d’Irak : les Dominicains organisent une exposition

Eerder verscheen: Iraakse dominicaan beschermt oude manuscripten

manuscrits_irak_Mesopotamie_exposition_1