20 Mei 2015

St. Saviour’s Dominican Church in Dublin

Ga naar overzicht

Deel op:

n de Ierse hoofdstad Dublin is veel te beleven, en ook zijn er levende dominicaanse sporen te vinden: de Saint Saviour’s priorij, waar de Nederlands-Ierse dominicaan Luuk Jansen woont.

Dit bericht is ontleend aan Presenteerblad, het periodiek van de Zwolse kerkgemeenschap, en is geschreven door Frans van der Heijdt.

20091017_140656_ireland_tripIn Dublin bezochten we uiteraard Trinity College, onder andere de onvoorstelbare bibliotheek met The book of Kells uit de achtste eeuw. We woonden een indrukwekkende Evensong bij in de St. Patrick’s Cathedral, bezochten Dublin Castle en de magnifieke boekencollectie over alle wereldreligies in het Chester Beatty Museum, enz. enz.

De St. Saviour’s (Sint Salvator) Dominican Church ligt in de Dominick Street in Dublin. Deze straat is vernoemd naar Sir Christopher Dominick, de eigenaar van dit grondgebied in de achttiende eeuw. Van de portier van de priorij hoorden we – hij vertelde het vol trots – dat in dit klooster de Nederlander Luuk Jansen woont, die in Ierland is ingetreden.

Thomas, Catherina en Dominicus.

De eerste steen voor dit complex werd in 1852 gelegd. De drijvende kracht achter deze bouw was pater Batt Russell, die zich ook had beziggehouden met de St. Mary’s Dominican Church in Cork. Hij werd ook de &bouwpastoor’ van het klooster in Tallaght.

In 1861 werd de nieuwe kerk in gebruik genomen, in 1891 verhuisden de Blackfriars, zoals dominicanen in het Engels worden genoemd, naar de nieuwe priorij.

In de kerk valt het prachtige glas-in-lood raam op van de heiligen Thomas, Catherina en Dominicus.

Voorts intrigeerde mij het beeld van de H. Vincentius Ferrer o.p. vanwege de vlammentong boven zijn hoofd. Deze &Engel van Gerechtigheid’ werd in 1350 in Valencia geboren en in 1368 geprofest. Binnen drie jaar kende hij de Bijbel uit zijn hoofd. Hij was één van de bekendste prekers van zijn tijd en doorkruiste heel West-Europa.

Vincent Ferrer

Hij sprak uitsluitend Spaans, maar werd in alle landen door eenieder in hun eigen taal verstaan. Dat verklaart naar mijn idee de vlammentong boven zijn hoofd als duiding naar de H. Geest. Hij was magister van het Pauselijk Hof in Avignon ten tijde van Benedictus XIII.

In 1398 werd hij door een hevige koorts overvallen. Een verschijning van Christus vergezeld door HH. Franciscus en Dominicus bracht hem genezing. Hij moest verder blijven gaan met het bekeren van zondaars. In 1419 overleed hij en in 1458 volgde zijn heiligverklaring.

In dominicaanse kerken kom je ook nog al eens een beeld tegen van de H. Martinus de Porres (1569-1639), in de St. Saviour zelfs met een eigen kapel.

Martin de Porres heeft een eigen kapel in de kerk.

Hij was een buitenechtelijk kind van de Peruaanse edelman De Porres en een bevrijde negerslavin uit Panama. Hij werd arts, kloosterling en ziekenverpleger. Hem worden veel wonderen toegeschreven, hij sliep bijna nooit en stond op goede voet met de muizen in zijn kloostercel (hij kwam dus niet aan slapen toe volgens mij). Vandaar dat hij nu nog wordt aangeroepen bij muizen- en rattenplagen!

Pas in 1962 werd hij heilig verklaard, maar hij was het in de ogen van veel Zuid-Amerikanen al veel en veel langer.

Frans van der Heijdt

Zie verder onze rubriek sporen en ook de dominicaanse kaart van Nederland. Ook sporen gevonden? Mail de redactie.