07 Mei 2015

Iraakse dominicaan Amir Jaje bij Braambos

Ga naar overzicht

Deel op:

mir Jaje o.p., overste van de dominicanen in Bagdad, sprak in september uiterst scherp in het Europees Parlement en bij de VN in Genève. Lucette Verboven interviewde hem voor Braambos, het gesprek is nu hier terug te zien.

Br. Amir Jaje en Lucette Verboven

Vrouwen die als slaven verkocht worden op de markt in Mosul, meer dan honderdduizend mensen op de vlucht die in tenten slapen, die honger lijden en vrezen voor epidemies: dit is de desastreuze situatie van christenen in Irak.

Amir Jaje, dominicaan van Bagdad, kent de situatie persoonlijk. Hij was uiterst scherp in zijn toespraak voor de VN in Genève en het Europees Parlement in Straatsburg. Hij had het over hun gebrek aan hulp en de historische verantwoordelijkheid voor de verwoesting van zijn land door de VS. Hij vindt het eveneens onaanvaardbaar dat moslims de islam laten kapen door een gewelddadige ideologie.

Lucette Verboven vraagt Jaje of hij met deze kritiek zelf niet tot schietschijf wordt. Hoe kijkt hij tegen de dood aan? &Als ik ’s morgens het klooster verlaat, weet ik niet of ik ’s avonds zal terugkeren.’

Amir is een Iraakse dominicaan, geboren in Karakosh, een oude christelijke stad die momenteel wordt bezet door IS die de christelijke bevolking verdreven heeft. Amir is islamoloog en oprichter van de 'Academie’ in Bagdad waar moslims en christenen samen studeren. Aan een aantal islamitische universiteiten geeft hij les over het christendom. Door Paus Franciscus werd hij aangesteld tot consultor voor de interreligieuze dialoog met de moslims. Hij is de eerste Arabische provinciaal vicaris van de dominicanen voor de Arabische wereld, waar de dominicanen reeds 270 jaar vertegenwoordigd zijn.

Lucette Verboven is een Vlaamse journaliste die onder meer een boeiend boek maakte met interviews met dominicanen (v/m) wereldwijd: Ongewone Wegen.

Eerder verscheen:
Iraakse dominicaan bij VN en Europees Parlement
'Een brug zijn tussen christenen en moslims’
Christenen in Bagdad leven in angst

Zie ook: 'Ik ben niet Charlie’ – afscheid van dominicaans Irak