16 Mei 2015

Charisma: gave van de Geest

Ga naar overzicht

Deel op:

Als je één dominicaan hebt ontmoet, heb je één dominicaan ontmoet.’

Richard Steenvoorde o.p.

Charisma is een gave van de Heilige Geest, dus je kunt niet zeggen dat de een beter is dan de ander. Ondanks de verschillen zijn de religieuze bewegingen toegewijd aan de eenheid van de Kerk en de verkondiging van het evangelie door aanwezig te zijn in de samenleving.

Een charisma bevat in een paar korte woorden de essentie van een religieuze beweging, bijvoorbeeld: aandachtig luisteren (benedictijnen), armoede (franciscanen), waarheid (dominicanen), eenheid (Focolare/Chemin Neuf). Deze woorden zijn niet uitputtend en ook geen doel in zichzelf. Maar ze helpen om de verschillende charisma’s een beetje te onderscheiden.

En trouwens, zelfs als je een algemeen idee hebt van het charisma van een beweging of orde, zegt dat nog niets over wat elk lid ervan doet. Met name de dominicanen zijn bekend om het gezegde: &Als je één dominicaan hebt ontmoet, heb je één dominicaan ontmoet’.

*

Uit een bijdrage van Richard Steenvoorde, Nederlandse dominicaan in opleiding in Engeland, aan de site godzdogz. Klik hier voor de volledige tekst. Het boek dat Richard noemt als illustratie voor de variëteit aan dominicaanse wegen, is ook vertaald. Zie: 'Ongewone wegen’: een 'must have’