19 Mei 2015

Certificaat voor Rotterdamse zenlerares

Ga naar overzicht

Deel op:

arianne Verbakel, die al meer dan tien jaar zencursus geeft voor het Rotterdamse Leerhuis Spiritualiteit, ontving onlangs haar certificaat Teacher in the Maha Karuna Ch’an Sangha, van Ton Lathouwers.

Marianne Verbakel

De medewerkers van het Leerhuis vinden het ‘een bevestiging van integere en bijzondere begeleiding die Marianne Verbakel al meer dan 10 jaar aan de zencursussen geeft’.

Maha Karuna betekent Groot Mededogen. Dit is het centrale begrip binnen het Mahayana Boeddhisme, waartoe het Ch’an-boeddhisme behoort (Ch’an is het Chinese woord voor Zen, beiden betekenen meditatie). In het Boeddhisme wordt dit grenzeloze mededogen vooral gesymboliseerd door de figuur Quan Yin (Guanyin, Japans: Kanzeon), uitgebeeld door een vrouwelijke figuur.

Maha Karuna Ch’an in Nederland staat onder leiding van emeritus-hoogleraar Russische letterkunde en wiskundige Ton Lathouwers, die in 1987 autorisatie als Ch’anleraar kreeg van de Chinese Ch’anmeester Teh Cheng.

Zenmeditatie komt voort uit de boeddhistische traditie en wordt zowel door christenen als niet-gebonden kerkmensen beoefend. Stilte, het ‘nietsdoen’ is waardevol in ons drukke bestaan.

Zie ook:
Maandelijkse zenavonden in Rotterdam
Leerhuis Spiritualiteit, Rotterdam

En extern: Maha Karuna Ch’an