23 April 2015

Op de sofa met Theo Koster

Ga naar overzicht

Deel op:

Ben je op zoek naar wijze woorden? Ga dan naar Theo Koster.’ Zo begint een interview met de studentenpastor en dominicaan in het blad van de studievereniging psychologie van de Radboud Universiteit. Een mooi gesprek over uniciteit, dansen en het verbinden van lichaam en geest.

Theo Koster o.p.

‘Tijdens je leven moet je evenwicht vinden tussen uniek willen zijn en amen met mensen willen zijn. Je moet je durven laten corrigeren door anderen en op mensen durven afstappen. Ik merk dat dat nog een groot probleem is.

Daarnaast is het belangrijk in je leven evenwicht te vinden tussen lichaam en geest. Ik merk dat studenten tegenwoordig erg in hun hoofd zitten. Niet alleen omdat we zoveel nadenken maar ook omdat we continu keuzes moeten maken; en doordat studenten getalenteerde jongelui zijn, wordt hun keuzescala nog breder. Als ze gaan slapen dan begint het te malen, je kent het allicht.

Daarvoor geef ik meditatiecursussen aan studenten. Dan leer je ook naar je lichaam te luisteren.’

Heeft u nog een wijze raad die u wil meegeven aan studenten?

‘Neem de tijd voor jezelf. Dan ga je mijmeren en nadenken over dingen. Neem de tijd voor sociale contacten. Doe spelletjes, ga samen zwemmen. Heb een plek waar je je verhaal kwijt kan. Zonder anderen om je heen ben je niets.

Maar… hou het ook lekker luchtig, niet alleen ernstig discussiëren maar ook ouwehoeren met elkaar. Onderhoud daarmee niet alleen je hoofd, maar je hele lichaam. Het hoofd en het hart, zorg dat die in evenwicht blijven.’

Lees hier het hele interview, via de website van de communiteit van Huissen, waar Theo Koster woont.