04 Maart 2015

Vieringen in het Papiamento in Zwolle

Ga naar overzicht

Deel op:

inds een paar maanden viert een groep Caribische Nederlanders hun geloof in de Dominicanenkerk van Zwolle. De vieringen bestaan al sinds 2004, maar door een kerksluiting kwam de groep terecht in het klooster van voorganger en dominicaan (en Arubaan) Wijbe Fransen. Iedereen is welkom!

Voorganger Wijbe Fransen o.p. woonde 44 jaar op de eilanden, waarvan 41 op Aruba. Hij noemt zichzelf graag Arubaan.

Behalve de vieringen organiseert de werkgroep vieringen in het Papiamento ook andere activiteiten die bijdragen aan de groei en beleving van het geloof van katholieke Caribische Nederlanders in Zwolle en omgeving. Daar de Verrijzeniskerk in Zwolle werd gesloten, vond de groep een nieuwe plek in de kerk van het Dominicanenklooster.

Iedereen is welkom bij de vieringen. Pater Wijbe Fransen bidt enkele gebeden in het Nederlands en deelt een Nederlandse samenvatting van zijn preek uit. Het stramien van de vieringen is hetzelfde als een Nederlandstalige Mis, &maar kijk niet raar op als wij onder het zingen klappen en swingen. Zo gaat het nu eenmaal op de eilanden’, schrijft een van de werkgroepleden in het Zwolse Presenteerblad.

&Voor veel mensen is het moeilijk te begrijpen waarom anderstalige vieringen toch nodig zijn. Mensen die voor lange tijd in het buitenland hebben gewoond onderkennen deze behoefte. Dat we in ons moederland en niet in ons vaderland wonen, maakt van ons geen andere mensen. Alles nemen we mee, ook de behoefte om te vieren in het Papiamento.’

zwolle-papiamento

De vieringen zijn op de tweede zondag van de maand van 11:45 tot 12:45 uur, met uitzondering van juli en augustus. Na de viering is er gelegenheid om samen koffie of thee te drinken. De vieringen worden in de koorruimte gehouden.