21 Maart 2015

Uitzending 'Misbruik in de missie'

Ga naar overzicht

Deel op:

et EO-radioprogramma Dit is de Dag deed op 21 maart verslag van een onderzoek naar seksueel misbruik door missionarissen. In de verslaglegging wordt ook een dominicaan genoemd, die in de jaren 1950 op Curaçao werkte.

Klik op het kaartje voor het onderzoek.

De commissie Deetman, die uitgebreid onderzoek deed naar het schandaal van kerkelijk misbruik in de katholieke kerk, heeft zich geconcentreerd op Nederland. Het onderzoek van het EO-radioprogramma richtte zich op het gedrag van missionarissen.

Voor zover bekend was het aantal meldingen van slachtoffers van seksueel misbruik door mensen uit dominicaanse kring beperkt gebleven tot vijf: vier in de jaren vijftig, en een in de jaren tachtig op de Antillen.

Daar is nu een klacht bijgekomen over een pater die door de redactie van het programma &Dominicus’ wordt genoemd, die in de jaren 1950 werkzaam was op het Pius Juvenaat in Willemstad. Oud-leerling Pedro vertelt in de uitzending over ernstig misbruik.

De pater in kwestie is al geruime tijd overleden. De oud-leerling heeft nu een klacht ingediend bij het Meldpunt Misbruik RKK. Dat meldpunt zal de gebruikelijke procedure volgen om te bepalen of de klacht gegrond kan worden verklaard. Het provinciaal bestuur van de dominicanen heeft dat onderzoek af te wachten.

Het bestuur werkt vanzelfsprekend ten volle mee aan het onderzoek. Het ondersteunt bovendien de oproep aan slachtoffers zich alsnog te melden bij het Meldpunt Misbruik RKK. Dat kan nog tot 1 mei.

*

Klik hier voor het onderzoek Misbruik in de Missie

Klik hier voor het Meldpunt Misbruik RKK

Eerder verscheen op deze site onder meer:
Dominicaanse besturen over seksueel geweld
Monteiro: seksueel misbruik is machtsmisbruik
Hoe de kerk het kwaad buiten zich plaatst
Provinciaal dominicanen over rapport Deetman