27 Maart 2015

Twee Nederlanders bij herbegrafenis Richard III

Ga naar overzicht

Deel op:

Of de mensen door hadden dat wij geen straattheatergroep waren, weet ik niet.’ Richard Steenvoorde, als student-dominicaan in Engeland al bedreven in ’tongue in cheek’, deed mee met zijn broeders bij de processie voor de Vesperviering, vanwege de herbegrafenis van Koning Richard III.

Op de beelden zijn Richard en de Nederlandse novice Stefan te herkennen. Maar liefst veertig dominicanen liepen mee met de processie van geestelijken, op weg naar de Vespers in de kathedraal van Leicester, waar de anglicaanse geestelijkheid al stond te wachten.

De feestelijke plechtigheden rond de herbegrafenis van koning Richard III duurden enkele dagen. Het graf van Richard III werd een paar jaar geleden ontdekt onder een parkeerplaats. &Sindsdien doet Leicester er alles aan om deze, toch wat omstreden vorst, van een nieuwe koninklijke allure te voorzien’, schrijft Richard Steenvoorde. &Er kwam een nieuw bezoekerscentrum, een nieuw praalgraf en een feestelijke week met vieringen, tentoonstellingen en concerten.”De Engelse dominicanen hadden goede banden met The House of York, een van de kampen in de Engelse middeleeuwse koninklijke familie. Dus was het passend om bij gelegenheid van de herbegrafenis nog een keer de Vespers te vieren. Of de mensen door zullen hebben gehad dat wij niet een straattheatergroep waren, weet ik niet. Wat je na ons ziet komen is namelijk wel degelijk zo’n groep… bestaande uit katholieke studenten van het pastoraat dat de dominicanen runnen aan de universiteit van Leicester.’

In onderstaande videomeditatie over de veertiende statie van het lijdensverhaal begint Richard bij de herbegrafenis van de koning.

Richard Steenvoorde deed afgelopen najaar zijn tijdelijke professie in de Orde en studeert nu in Oxford. Stafan Mangnus volgt het noviciaatsjaar in Cambridge.

Voor de Engelstalige website van de studentenbroeders, Godzdogz, schreef Richard recentelijk twee artikelen:

Looking up (15 maart)
What if it’s true? (18 maart)

Klik hier voor meer informatie en beelden over en van de festiviteiten rond de herbegrafenis van Richard III.