13 Maart 2015

IS-strijders: misdadigers én slachtoffers

Ga naar overzicht

Deel op:

Onze oorlogen worden uitgevochten door kinderen’, schrijft André Lascaris OP in zijn column op de website nieuwwij.nl. Soldaten zijn vaak heel jong en kameraadschap is een belangrijker motivator dan verheven idealen. Een mijmering over de geestelijke gezondheid van terroristen.

Andre Lascaris o.p.Voor zover ik weet is er nog nooit onderzoek gedaan naar de geestelijke gezondheid van terroristen. Wat drijft hen?

Er is wel onderzoek gedaan naar wat 'gewone soldaten’ beweegt te schuilen in modderige loopgraven of wacht te lopen of, erger nog, bij het eerste bevel naar voren te stormen, weg van de betrekkelijke veiligheid van loopgraaf, tank of pantserwagen, een kogelregen tegemoet. Voor 'koning en vaderland’ of 'leve de republiek’ zeggen de ideologen en misschien hebben soldaten dat ook geroepen wanneer ze een heuvel bestormden. Maar onderzoek heeft uitgewezen dat soldaten hun leven niet riskeren voor verheven idealen of voor mensen ver weg. Wat soldaten beweegt de strijd in te gaan is de kameraad naast je.

Een wandeling over een oorlogskerkhof maakt je er attent op dat zestienjarigen geen zeldzaamheid zijn en dat de meeste gesneuvelden tussen de 16 en 24 jaar oud zijn. Onze oorlogen worden uitgevochten door kinderen. Die zijn goed in de hand te houden en zijn op zoek naar kameraadschap die het 'thuis’ moet vervangen.

Klik hier voor de volledige column op de website nieuwwij.nl: Hoe overleef je als terrorist?