12 Maart 2015

Biechtvaders in Rome: 'Een delicate taak'

Ga naar overzicht

Deel op:

p class="rtejustify">In de beroemde basiliek van Maria Maggiore in Rome werken elf dominicanen uit verschillende landen, onder wie de Nederlandse pater Tiemen Brouwer, als biechtvader. Deze opdracht gaat terug op een opdracht van paus Pius V, eind zestiende eeuw. Een kleine geschiedenis.

Klik hier voor de langere Engelstalige versie van dit artikel op de internationale site van de Orde

Formeel heet het &Het apostolisch college van de Liberiaanse biechtvaders’. Die naam verwijst naar paus Liberius (352-366), van wie de legende zegt dat onder zijn pausschap de Santa Maria Maggiore 'gesticht’ is. Daarom wordt de kerk wel de Liberiaanse basiliek genoemd en de biechtvaders Liberiaanse penitenciers.

Het college is verbonden aan de Heilige Stoel en toevertrouwd aan de Orde van de Predikers, volgens de bul Pro nostri muneris officio van paus Pius V (zelf een dominicaan, zie dit portret), van 1 september 1568. Vroeger werd de dienst verzorgd door zes Italiaanstalige priesters en viel ze onder de dominicaanse provincie van Rome. Maar in 1956 werd het college toevertrouwd aan de Magister van de Orde.

Sindsdien liep het aantal biechtvaders op tot twaalf en kreeg het college een internationaler karakter, zodat de pelgrims konden biechten in het Italiaans, Engels, Frans, Spaans en Duits. In 1972 stelde de toenmalige magister Aniceto Fernandez de priorij van Santa Maria Maggiore in.

De dominicaanse biechtvaders zijn 365 dagen per jaar beschikbaar. Ze komen uit de Filipijnen, Spanje (2), Australië, Polen (2), Peru, Slowakije, Italië (2) en Nederland.

Ze wisselen elkaar af in hun beschikbaarheid in de ochtend en de namiddag, maximaal 24 uur per week. De Nederlander Tiemen Brouwer heeft daarnaast bijvoorbeeld nog een taak als rector van de Friezenkerk.

Van de vier pauselijke basilieken in Rome wordt de Maria Maggiore het meeste bezocht om te biechten. Er komen veel priesters en religieuzen, en pelgrims uit alle delen van de wereld. Het aantal biechtgesprekken neemt sinds eind 20e eeuw af, toch is het nog steeds erg druk, vooral in de Advent, de vasten, rond Kerstmis en Pasen en op de eerste vrijdag en zaterdag van de maand.

maria-maggiore

De pauselijke biechtdienst verzorgt elke maand een lezing voor biechtvaders in de verschillende basilieken, over juridische en morele onderwerpen. In de vastentijd organiseert het college zelf verdiepende bijeenkomsten voor de communiteit.

De dagen in de communiteit draaien om de biechttijden: van zeven uur ’s morgens tot zeven uur ’s avonds, met een lunchpauze. Om zeven uur ’s morgens is er een Heilige Mis, om één uur lunch, om half acht ’s avonds vespers en completen, daarna avondeten.

Krijttekening van de Nederlandse kunstenaar Karel Dujardin (1626-1678) van het huis aan de Piazza S. Maria Maggiore, waar de communiteit van biechtvaders gevestigd was tussen 1602 en 1889. Daarna is op dezelfde plek een nieuw onderkomen gebouwd. (Klik om te vergroten)

De biechtvaders weten welke verantwoordelijkheid ze dragen. &Het vraagt om een goede persoonlijke vorming’, schrijft oud-prior Pedro Fernandez. &Daarin vertrouwen we onszelf toe aan de goddelijke genade, waar we dienaren van zijn. Ons communiteitsleven is heel rustig, dankzij ons werk, dat ons zozeer richt op gebed en innerlijke en onderlinge vrede. We zijn de Orde dankbaar dat wij deze delicate taak mogen verrichten. Het helpt ons om als religieus te leven in zelfgave omwille van het heil der zielen, wat het wezenskenmerk van kerk en Orde is.’

Klik hier voor meer achtergrond over de Santa Maria Maggiore

Klik hier voor meer artikelen over dominicaanse plekken her en der en toen en nu.