18 Februari 2015

Vasten in Rome begint in hoofdkerk Dominicanen

Ga naar overzicht

Deel op:

e Santa Sabina, de hoofdkerk van de dominicanen in Rome, is traditioneel het beginpunt van de vastentijd, als de paus er voorgaat in de viering van Aswoensdag.

Gisteren was op sociale media te zien hoe de kerk van een vrijwel lege ruimte werd omgetoverd tot een kerk waar een massa-bijeenkomst kan worden gehouden. De Congolese dominicaan Gabriel Samba, die in het naast de kerk gelegen hoofdkwartier van de Orde woont, meldt op Facebook dat alles klaar staat.

Interieur van de Santa Sabina op normale dagen.

… en de kerk die klaar is voor de viering van Aswoensdag.

De stoelen vooraan, voor de hoogwaardigheidsbekleders…

… tot aan de plekken buiten op het kerkplein.

De Santa Sabina is een basiliek op de Aventijn, een van de heuvels van Rome. Het gebouw stamt uit de vijfde eeuw. In de dertiende eeuw kreeg de jonge groeiende Orde der Predikers de kerk van paus Honorius III.

Voorafgaand aan de viering trekt de paus in processie van de basiliek van Sint Anselmus naar de Santa Sabina. De achtergronden van deze traditie, na het Tweede Vaticaans Concilie opnieuw opgepakt, worden hier beschreven, op de site van de Orde (Engelstalige link).