12 Februari 2015

Kerk kocht christenslaven van IS vrij

Ga naar overzicht

Deel op:

e katholieke kerk in Noord-Irak heeft christenen vrijgekocht van ISIS, via bevriende moslims. Dat zegt dominicaan Yousif Mirkis, de chaldeeuws-katholieke aartsbisschop van Kirkuk, in een interview met de Duitse directeur van Kerk in Nood.

Yousif Thomas Mirkis o.p. aan zijn werktafel. Foto: Kerk in Nood.

Na de verrassend snelle opmars van de troepen van ISIS, afgelopen zomer, vluchtten naar schatting 130.000 mensen uit Mosul, Kartakosh en de vlakte van Ninive. Onder hen waren veel christenen, en ook religieuzen, zoals de dominicanessen en dominicanen waarover deze website al geregeld rapporteerde. Kirkuk, waar de zetel van de aartsbisschop staat, en Erbil, waar de dominicanessen wonen, liggen maar zo’n 20 kilometer van de frontlijn af.

Bij een bezoek van vertegenwoordigers van de katholieke hulporganisatie Kerk in Nood sprak Mirkis met Karin Fenbert, directeur van het Duitse kantoor. De dominicaanse bisschop vertelt over de barre tocht van de vluchtelingen in de hitte van de zomer, en de moeite die het kostte om iedereen onderdak te krijgen voor de winter inviel. &De eerste golf van vluchtelingen was overweldigend, het was een echte chaos’, vertelt hij.

Mirkis bevestigt dat ISIS op de markt in Mosul in mensen handelt: &Vrouwen en kinderen. We hebben ongeveer zestig mensen vrijgekocht’, zegt hij. &Wij christenen kunnen niet onderhandelen, maar bevriende moslims doen dat namens ons en nemen daarbij grote risico’s. Zij moeten daar wonen en als IS ontdekt dat ze christenen helpen, worden ze gedood. De vrijgekochte mensen reizen van Mosul naar Tikrit en van Tikrit naar Kirkuk, een reis van zo’n 400 kilometer, omdat er geen directe verbindingen zijn.’

Mirkis vertelt onder meer dat een team van christelijke en islamitische specialisten elke vrijdag spreekuur houdt voor de vluchtelingen, in het ziekenhuis van Kirkuk. De rekening gaat naar het bisdom, dat financieel geholpen wordt door gewone mensen, &onder wie ook moslims uit Kirkuk en Sulaymaniyah’.

Lees hier het volledige interview in het Nederlands of in het Duits.

Klik hier voor eerdere berichten over Mirkis en de dominicanessen in Irak.