16 Februari 2015

Het wonder van Griekenland

Ga naar overzicht

Deel op:

et mag een wonder heten, zegt theoloog en lekendominicaan Erik Borgman in zijn column op debezieling.nl: de Grieken hebben een regering aan de macht geholpen die Europa wijst op de fundamentele lotsverbondenheid van de Europese volkeren.

Filmposter van de Griekse graficus Stefanos Papadatos. Klik om te vergroten.

Er wordt vaak geklaagd over het democratisch tekort van de EU. Het gekozen Europese Parlement heeft weinig macht en weinig draagvlak en de Unie wordt in hoge mate bestuurd door commissarissen die benoemd worden volgens een ondoorzichtige procedure.

Toch blijkt de democratie te werken. De Grieken hebben in de recente verkiezingen voor hen desastreuze maatregelen een halt toegeroepen. Ze hebben niet massaal op de Gouden Dagenraad-partij gestemd met zijn vreemdelingenhaat en zijn politiek van de verschroeide aarde. Ze hebben een regering aan de macht geholpen die op basis van het fundament van de Europese Unie, de solidariteit van de Europese volkeren met elkaars lot, de onderhandelingen heropent over de toekomst van Europa.

Ik ben ze hiervoor dankbaar, want het was als erg lang erg stil rond deze grondslag. De andere landen voerden tegenover Griekenland een bewuste politiek van vernedering, om zo zichzelf te verheffen. Dat de vernederden niet uit frustratie om zich heen zijn gaan slaan, maar van hun kant de rest van ons herinneren aan de grondslag van de EU, mag van mij gerust een wonder heten.

Lees hier de volledige tekst van Erik Borgman op www.debezieling.nl