24 Februari 2015

Franse straatpriester Pedro Meca overleden

Ga naar overzicht

Deel op:

n Parijs overleed op 17 februari de markante Franse dominicaan Pedro Meca, in zijn 80e levensjaar. Hij was een Bask die Spanje ontvluchtte, smokkelaar werd en later dominicaan en pastor van daklozen. &Een metgezel in de nacht, een bedelaar’, zo herdenken zijn medebroeders hem.

Pedro Meca o.p., 1935-2014

&Bedelaar’ is overigens in de orde der predikers, die immers begonnen is als bedelorde, een compliment…

Pedro Meca werd op 1 juni 1935 geboren in Pamplona, Spaans Baskenland. Hij was al jong wees en groeide op armoede en criminaliteit. Vanwege zijn betrokkenheid bij activiteiten tegen de Spaanse dictator Franco vluchtte hij in 1952 uit zijn geboorteland. Hij hield zich met smokkelen in leven. De veroordeling bij verstek tot 70 jaar gevangenisstraf werd in 1978 ingetrokken.

In Bordeaux leerde hij dominicanen kennen en in 1956 trad hij in de Orde. Hij studeerde theologie en werd in 1962 priester gewijd. Meca was lid van de provincie van Toulouse (zuidelijk Frankrijk), maar werkte vooral in Parijs, met de organisatie Compagnons de la Nuit, metgezellen van de nacht, onder daklozen en de armsten van de stad.

In 1975 werd hij maatschappelijk werker in Cloître (Klooster), een bar in het Quartier Latin. Later was hij een van de oprichters van &Het tapijt’, een ontmoetingsplaats van daklozen en anderen, en werkt samen met Abbé Pierre, een andere beroemde Franse priester van de straat.

Met zijn wapperende haren en baard zag Meca er uit als een van zijn buitenbeentjes: daklozen, gevluchte Basken, ultralinkse revolutionairen. Zijn opgewekte gemoed wordt geroemd in de overlijdensberichten. &In de hemel zal niemand ons vragen hoeveel we gebeden hebben of kaarsen gebrand’, zei hij. &We worden beoordeeld op onze relaties met anderen. De vraag zal zijn: “Wat heb je voor je broeder gedaan?”&

Pater Meca is op 21 februari begraven.

Lees hier een fascinerend portret in Le Monde (Franstalig).