04 Februari 2015

Dominikaner bier: 'vriendelijk en harmonieus'

Ga naar overzicht

Deel op:

nlangs vond in de communiteit van Zwolle een bierproeverij plaats. Lekendominicaan en bierkenner Kees Nypels had bij een kleine Groningse brouwer twee bieren ontdekt: een witte en een donkere Weizen. &Ze passen goed in ons komende jubileumjaar’, meldt Kees.

De twee bieren worden sinds 2000 gemaakt, sinds 2008 onder de naam &Dominikaner’. Kees Nypels organiseerde de proeverij voor de Zwolse dominicaanse familie, samen met de uitbater van slijterij Mitra, in de straat van het Zwolse klooster gelegen. Daardoor werd het – zoals dat hoort bij een Orde die op studie gericht is – behalve een smaakvol ook een leerzaam avondje, meldt Kees Brakkee o.p., want de beide heren wisten veel te vertellen over het productieproces van bier en de rol van hop daarin.

Dominikaner-bier

De Dominikaner bieren horen bij de Weissebieren, zoals we die kennen uit het Duitse Beieren. &Er zijn twee varianten: een blonde hefe Weisse en een donkere variant’, schrijft Kees. &De blonde smaakt fris, licht zuur met een ondertoon van jong fruit. Een prettig vriendelijk bier met een alcoholpercentage van vijf procent. Zelfs mensen die niet zo van pils houden zullen dit bier als heel smaakvol beschouwen.’

&De Weisse Dunkel heeft een ondertoon van hazelnoot, heeft iets zuur en iets zoet in de smaak. Volkomen harmonisch, met een alcoholpercentage van 5,3 procent. Beide bieren passen heel goed in ons jubileumjaar en zullen de feestvreugde alleen verhogen, als ze tenminste met mate gedronken worden’, aldus Kees.

De bieren worden gemaakt door de kleine Groningse brouwer Grunn en verkocht in flesjes van 30 en  50 cl. Wie de zorgvuldig gekapte dominicaan op de etiketten is, is nog niet opgehelderd.

Zie ook: Grunn

Dominikaner-Bier2