23 Januari 2015

Wij kunnen en hoeven niet alle ellende op te lossen

Ga naar overzicht

Deel op:

ven zullen we het koninkrijk ervaren. Zal dat onze wereld veranderen?

Wij leven in een wereld waarin het nog steeds niet goed toeven is; daarvoor is er teveel ellende om ons heen, in ons eigen leven. We hebben geen Bijbel nodig om ons te vertellen, dat onze wereld nog lang niet af is. Niet alleen zie je veel bloed en geweld via televisie en krant. We zien ook mensen lijden in onze eigen omgeving aan zorgen, ziekte, angst. We zien mensen gebukt gaan onder torenhoge verwachtingen, gebrek hebben aan respect voor zichzelf, voor anderen, lijden onder eenzaamheid, pesterijen.

De Bijbel weet hiervan en vertelt ons in vele verhalen, dat pijn en verdriet niet het laatste woord hebben. Dit krijgen we niet alleen te horen, maar ook te voelen.

Straks zullen we van de wijn drinken die ons wordt aangereikt, er Jezus in zien die zich met ons en ons met elkaar verbindt. Even zullen we dat koninkrijk ervaren. Zal dat onze wereld veranderen? Ja, dat zal zeker onze wereld veranderen. Niet dat wij alle ellende in ons eigen leven en dat van anderen kunnen oplossen. Dat kunnen wij niet, en dat hoeven wij ook niet.

Maar wij zullen het niet onze rug toe draaien, noch bij de pakken neerzitten. We zullen hen die in nood zijn nabij blijven, vanuit een doorleefd vertrouwen op de Levende die in Jezus vlees en bloed werd. Hij is blij met ons, en kiest voor ons.

Uit de preek van Theo Koster o.p. in het Dominicanenklooster Huissen op 18 januari 2015