27 Januari 2015

Sint Jacobskerk in Leuven

Ga naar overzicht

Deel op:

e toren van het sacramentsaltaar in de Dominicanenkerk in Zwolle is een kopie van de sacramentstoren van de St. Jakobskerk in Leuven. Lekendominicaan Kees Nypels keek er rond en doet, ietwat mistroostig, verslag in onze rubriek &Sporen’.

straatnaambord LeuvenDe toren van de Jacobskerk stamt uit de 16e eeuw, uit de laat-gotiek. We sliepen in een hotel in de buurt van de Predikherenstraat, vlakbij dus. Inderdaad stond aan het eind van de straat een klooster en daarna kwamen we in de Onze Lieve Vrouwestraat, waar de Onze Lieve Vrouwekerk staat. Een oud gotisch gebouw in verval, we mochten er niet in. Dit bleek de kerk van de predikheren, zo stond er op een bord.

We liepen door de Minderbroederstraat en de Kapucijnenvoer en kwamen zo bij de Sint Jacobskerk, een gebouw uit de dertiende eeuw. Ook deze kerk is erg vervallen, er stond een groot bord bij dat de kerk gerestaureerd gaat worden.

St jakobskerk Leuven

Aan de buitenkant was niets van de sacramentstoren te zien. De foto’s van het interieur laten ook niets los over wat op de prachtige toren lijkt, die in onze kerk bij het sacramentsaltaar staat. Natuurlijk was ik teleurgesteld; bij mijn rondleidingen in Zwolle (elke eerste zaterdag van de maand!) vertel ik altijd over de herkomst van deze toren. Nu moest ik constateren dat onze toren waarschijnlijk de enige overgeblevene is.

bordje leuven

Kees Nypels

Leuven is hevig gebombardeerd in het begin van de Eerste Wereldoorlog, zoals Rotterdam aan het begin van de Tweede Wereldoorlog. Toch staan er nog wat oude kerken en een prachtig stadhuis met de laat-gotische bouwstijl waar we naar op zoek waren.

*

Zie verder onze rubriek sporen en ook de dominicaanse kaart van Nederland!